Ju e dini se, “Nëse dëshironi ta keni diçka të përfunduar, jepjani atë një personi të zënë me punë”? Dhe këtu ka diçka të vërtetë.

Atëherë, çfarë kanë këta njerëz – që kanë një milion gjëra për të bërë dhe nuk stresohen? Këtu janë sekretet e tyre.

Ata kanë ndihmë

Pse ajo nënë kaq e zënë me katër fëmijë është drejtuesja në punë? Po ai çifti me dy punë në qytet i cili ka tre fëmijë? Si e bëjnë ata?

Në të dyja këto situata (në botën reale), të dy familjet kanë ndihmë me kohë të plotë për t’u kujdesur për fëmijët e tyre, dhe ata e përdorin atë. Në njërën situatë, nëna dëshiron të qëndrojë në shtëpi, ndërsa është jashtëzakonisht aktive në komunitetin e saj. Në situatën tjetër, të dy anëtarët duan të punojnë, por dikus duhej të jetë pranë fëmijëve për aktivitetet e pasdites dhe ditët kur mund të sëmuren.

Në të dy situatat, “njerëzit e zënë” kanë ndihmë me kohë të plotë në shtëpi dhe me fëmijët, në mënyrë që të mund të bëjnë edhe gjëra të tjera.

Ata i japin përparësi gjumit, të ushqyerit të shëndetshëm dhe ushtrimeve

Një nga klientët e mi është shef ekzekutiv i një kompanie 60-vjeçar, i cili ka një recetë të thjeshtë për një ditë të suksesshme, “Bëni mëngjesin tuaj vaktin më të madh të ditës dhe më pas zvogëlojini sasitë pjesën tjetër të ditës. Ushtrohuni çdo mëngjes, bëjeni atë pjesë të rutinës suaj. ”

Ai fle në orën 21:00 dhe shkon në palestër mëngjesin pasardhës në orën 6. Ai i ka idetë e qarta dhe është gati për çdo gjë që mund të shfaqet në horizont.

Ata kujdesen për shëndetin e tyre emocional

Një çift që unë njoh thotë me shaka se ata shkuan tek kur një terapist pasi e dinin që e kishin seriozisht, por ende nuk ishin të sigurt nëse do të martoheshin.

Ishte (potencialisht) martesa e saj e parë, e dyta e tij, dhe ai pati një fëmijë nga martesa e mëparshme. Ndërsa kujton, “Unë isha gati të hyja në diamantin dyfish të errët të jetës sime: prindërimi, martesa, zhvendosja, plus e dinim se donim të kishim më shumë fëmijë.

Për t’i trajtuar të gjitha këto e dija që unë dhe ne kemi nevojë për ndihmë.

“Sot, ata kanë pothuajse një dekadë të martuar dhe kanë katër fëmijë. Ja pra, flisni për një çift të zënë me punë!

Ata i shmangin dramat

Njerëzit që ngasin shpejt nëpër autostradë dinë si të shmangin gropat, dhe drama është gropa e fundit në jetë. Thashethemet mund të jenë tërheqëse për një moment, por rrallë e bëjnë folësin të ndjehet mirë. Dhe çfarë të bëni do të pësoni.

Njerëzit pa stres nuk bëjnë thashetheme; ata i shmangin ato si murtajën.

Ata kanë një grup shoqëror të besueshëm

Unë kam një kliente që trajnoj, e cila kohët e fundit u bë prind kujdestar i një djali adoleshent. U bë e qartë që në fillim se ai kishte nevojë për gjëra (këpucë, çantë shpine), si dhe shërbime (dentist, mjek) që do të shtoheshin dhe do të bëheshin më të kushtueshme.

Në vend që ta ndërmerrte vetë këtë barrë, ajo iu drejtua rrjetit të saj të gjerë të miqve. Duke u thirrur miqve dhe komunitetit të saj, ajo ishte në gjendje t’i jepte fëmijës që mbante nën kujdes ato gjëra që i nevojiteshin.

Ata mbushin kovën e tyre

Pavarësisht nëse është një natë e shpenzuar jashtë me vajzat, fundjavë me miqtë, ose thjesht një pasdite e një dite të shtunë në shtëpi duke lexuar një libër, njerëzit e zënë e dinë kur nuk kanë energji dhe si të furnizohen me të.

Ata e dinë nëse duhet të jenë social, të kalojnë pak kohë joproduktive, të dalin në natyrë ose thjesht të shohin në Netflix. Ata nuk presin derisa të sëmuren ose të bien në depresion. Ata mund të shohin që rezervuari i tyre i energjisë është bosh dhe ata dinë ta mbushin atë.

Nëse ka një film që ky person me të vërtetë dëshiron ta shohë ata nuk presin të gjejnë një mik — ata e shkojnë vetë.

Ata janë sportistë dhe artistë

Kur takoj një klient të ri me potencial që po kërkon të trajnohet, dhe mësoj se më parë ishte një tenist apo muzikant, unë e di që ne do të jemi në gjendje të identifikojmë dhe të përmbushim qëllimin që ai person ka.

Dikush që ka përvojë në arritjen e qëllimeve të mëdha, pavarësisht nëse po konkuron në një maratonë, në një kampionat shtetëror në shkollë të mesme, ose është një aktor i qytetit të vet, ai e di se çfarë do të thotë të punosh shumë dhe të bësh arritje.

Ata kanë një sens disipline dhe e dinë që për të arritur diçka shpesh duhet të bësh sakrifica në fusha të tjera.

Ata i largojnë sëmundjet

Njerëzit më efektivë qëndrojnë në shtëpi kur janë me gripi. Ata e dinë se kur janë ftohur me të vërtetë, dhe ata i nënshtrohen asaj, sepse e dinë sa më shpejt që të flejnë, aq më shpejt do të shërohen.

Ata janë gjithashtu të vëmendshëm për ata që i rrethojnë dhe dëshirojnë të sigurohen që nuk ua kalojnë sëmundjeve të tjerëve.

Njerëzit më pak të stresuar  shkojnë te mjekët, ata bëjnë mamografi dhe kontrolle të rregullta dentare. Ata e dinë se sa e rëndësishme është shëndeti i tyre dhe kujdesen mirë për të.

Ata shmangin paralizën e analizës

Gjenerali Patton tha, “Një plan i mirë, që ekzekutohet me forcë tani, është më i mirë se një plan i përsosur javën e ardhshme.”

Bërësit bëjnë që ndryshimi të ndodhë. Ata nuk i përmbysin gjërat. Ata shikojnë diçka që është prishur, japin një vlerësim për zgjidhje, e ekzekutojnë atë dhe ecin përpara (sado e papërsosur të jetë). Ata nuk rrinë vendnumëro. Ata vlerësojnë dhe zgjidhin problemin.

Dy klientë të mi e dinin se donin të largoheshin nga NYC dhe më shumë mundësi të shkonin në Midwest. Ata nuk e dinin se ku donin të vendoseshin, por e dinin se ishte koha për të shkuar.

Pasi shitën shtëpinë e tyre në New York dhe vizituan SH.B.A-në për pak, ata blenë një shtëpi lëvizëse, ku mund të vazhdonin lëvizjet e tyre. Ata e kuptuan që nuk ishin të gatshëm për përkushtime të mëdha dhe nuk u desh të ndërmerrnin të tilla veprime.

Ata buzëqeshin, argëtohen dhe shijojnë jetën e tyre

Kur mbajmë një qëndrim të mirë edhe jeta na vjen më mirë. Ndihemi më mirë, kemi më shumë miq; jeta në përgjithësi favorizon ata që e vlerësojnë.

Punëtorët me pak strese bëjnë dallimin midis asaj që mund të kontrollojnë dhe asaj që nuk munden. Vonesat e fluturimit, trafiku, stuhitë e borës nuk i shqetësojnë ata. Ata e pranojnë që këto gjëra mund të ndodhin, dhe nëse duan t’i shmangin ato ka mënyra për ta bërë (mos fluturo, puno nga shtëpia, transferohu në Hawaii).

Ata u bëjnë pritë detyrimeve dhe ndërprerjeve dhe shpesh u thonë jo planeve, festave dhe njerëzve me të cilët nuk ndjehen mirë. Ata kujdesen për jetën që kanë ndërtuar, duke vlerësuar ato që kanë.