Shkencëtarët që studiojnë bërthamën e Tokës, e cila është kyç në mbrojtjen kundër grimcave të rrezikshme nga universi, pohojnë se kanë gjetur dëshmi se bërthama dhe mbështjellësi po shkëmbejnë materiale.

Shkaku i kësaj rrjedhjeje është i panjohur, si dhe efektet e saj në fushën magnetike të Tokës.

Bërthama përbëhet nga hekuri, nikeli, platini, ari dhe tungsten. Ajo arrin një temperaturë prej 5.000 gradë Celsius, dhe shumë besojnë se është përgjegjës për 50 për qind të nxehtësisë vullkanike të lëshuar rreth planetit.

Studiuesit e Universitetit në Francë, Kanada, Shtetet e Bashkuara dhe Australi kanë zbuluar se malet dhe shkëmbinjtë e ri në sipërfaqen e Tokës përmbajnë izotopet e tungstenit që gjenden zakonisht në koren e jashtme, por jo diku tjetër.

Ata erdhën në përfundim se materiali nga bërthama kishte arritur në sipërfaqe. Para këtij zbulimi nuk kishte dëshmi të rrjedhjes nga bërthama.

Pasojat e këtij hulumtimi nuk janë ende të qarta. Megjithatë, ajo që dimë është se pjesa solide e bërthamës është përgjegjëse për magnetosferën e Tokës, e cila na mbron nga grimcat e rrezikshme nga universi.

Shkencëtarët besojnë se pjesa e lëngët e bërthamës ngadalë po forcohet dhe se ky studim mund të sigurojë një pasqyrë unike në evolucionin e bërthamës së Tokës dhe origjinën e magnetosferës sonë.