Budat e Bamiyanit

Lugina Bamiyan në Afganistan njihet si vendbanimi i dy statujave më të mëdha të Budës që janë parë ndonjëherë në botë.
Të ndërtuara në mes të vitit 544 dhe 644, statujat kishin lartësi 38 metra dhe tjetra rreth 54 metra. U bombarduan me dinamit dhe u shkatërruan në mars të vitit 2001 nga talibanët, me urdhër të liderit Mullah Mohammed Omar pasi qeveria talebane deklaroi se ata ishin idhuj. Lutjet nga shumë lider të botës u bënë, përfshirë edhe organizatën për kulturë të Kombeve të Bashkuara UNESCO; lutje të cilat u injoruan.

Në fotografi Mil Mi-8 i forcave ajrore sovjetike fluturon në afërsi të Budave të Bamiyan-it.