Lupusi është një gjendje autoimune që prek të paktën 5 milion njerëz në të gjithë botën.

Lupusi është një sëmundje kronike autoimune që karakterizohet nga inflamacion në të gjithë trupin, transmeton lajmi.net.

Sëmundjet autoimune janë një grup kushtesh në të cilat sistemi imunitar i një personi tejkalohet; trupi gabon qelizat e shëndetshme si grimca të dëmshme të huaja, dhe si rezultat, përfundon duke sulmuar vetveten.

Disa gjendje autoimune prekin vetëm organe të caktuara, ndërsa të tjerët krijojnë inflamacion në të gjithë trupin.

Lupusi prek të gjithë trupin, duke krijuar inflamacion në organe dhe inde të ndryshme, duke përfshirë:

 • Nyjet
 • Lëkura
 • Veshkat
 • Zemër
 • Truri
 • Mushkëritë
 • Gjaku

Disa njerëz përjetojnë vetëm një version të butë të lupusit, ndërsa të tjerët kanë simptoma dhe pasoja më të rënda. Meqenëse lupusi prek kaq shumë organe të rëndësishme, ai mund të bëhet i rëndë dhe të çojë në dëmtime të përhershme të organeve dhe madje të kthehet në rrezik për jetën.

Lupusi prek rreth 5 milion njerëz në të gjithë botën. Shumica e njerëzve e zhvillojnë atë midis moshës 15 dhe 44-vjeçare.

Simptomat e lupusit

Simptomat e lupusit mund të ndryshojnë nga personi në person dhe nga situata në situatë. Simptomat shpesh vijnë në shpërthim.

Simptomat e lupusit mund të përfshijnë:

 • Lodhja
 • Ethe
 • Dhimbje të kyçeve
 • Dhimbje trupi
 • Skuqjet
 • Lezioni i lëkurës
 • Gulçim
 • Dhimbje gjoksi
 • Presioni i lartë i gjakut
 • Dhimbje koke
 • Sytë e thatë
 • Humbja e kujtesës
 • Konfuzion

Çfarë e shkakton lupusin?

Shkaku i saktë i lupusit aktualisht nuk dihet. Duket se lupusi mund të jetë rezultat i kombinimit të zonave të mëposhtme:

Mjedisi: Stresi, pirja e duhanit dhe ekspozimi ndaj toksinave mund të jenë shkaqe të mundshme të lupusit.

Gjenetikë: Të kesh një histori familjare të lupusit mund të rrisë rreziqet tuaja.

Hormonet: Nivelet anormale të hormoneve, veçanërisht rritja e estrogjenit, mund të rrisin rrezikun e lupusit.

Infeksionet: Infeksionet e mëparshme, përfshirë virusin Epstein-Barr, citomegalovirusin dhe Hepatitin C kanë qenë të lidhura me lupusin.

Medikamente: Disa ilaçe, duke përfshirë hidralazinë, prokainamid dhe kinidinë mund të rrisin rrezikun e formave të caktuara të lupusit.