David Nabarro, një shkencëtar i vjetër britanik me Organizatën Botërore të Shëndetit (WHO), kohët e fundit tha se njerëzit do të duhej të mësoheshin me “realitetin e ri” të mbajtjes së mbulesave të fytyrës në publik. Ndërsa gradualisht po heqin masat kufizuese, qeveritë në të gjithë Europën po e pranojnë këtë këshillë.

Sidoqoftë është e nevojshme të bëhet një dallim: midis maska me respirator, maskave kirurgjikale dhe mbulesave të fytyrës prej cope.

Ky dallim mund të mos jetë aq i rëndësishëm në fillim, pasi Qendra për Mjekësi të Bazuar në Provë sugjeron se “maskat ​​standarde kirurgjikale janë po aq efektive sa maskat me respirator për parandalimin e infeksionit të punonjësve të kujdesit shëndetësor që merren në linjën e parë me shpërthimin e sëmundjeve virale të frymëmarrjes siç janë gripi.

Por OBSH aktualisht thotë se çdo maskë mjekësore duhet të rezervohet për punonjësit e kujdesit shëndetësor – dhe në një moment kur pajisjet personale mbrojtëse janë me pakicë, askush nuk dëshiron t’i mohojëatyre ose punëtorëve të tjerë kryesorë, mjetet e nevojshme për të bërë punët e tyre në siguri.

Ndërkohë po formohet një konsensus i ri, i cili thotë se megjithëse një maskë ose mbulesë mund të mos e mbrojë një individ nga një sëmundje e lindur nga pikat infektive, ajo mund të ndihmojë në mbrojtjen e të gjithë të tjerëve nëse ai individ është i sëmurë.

Siç përfundoi një studim i fundit: “Nëse keni COVID-19 dhe kolliteni para dikujt nga 2 metra larg, veshja e një maskë pambuku do të zvogëlojë sasinë e virusit që ju transmetoni tek ai person me 36 herë, dhe është edhe më efektive sesa një maskë kirurgjikale.

“Studiuesit që zbuluan këtë fakt, çuditërisht, e konsideruan një reduktim prej 36-fish si” të paefektshëm “. Ne nuk jemi dakord. “Kjo do të thotë që ju do të transmetoni vetëm 1/36-ën e sasinë së virusit që do të kishit bërë në të kundërt, duke zvogëluar ngarkesën virale, e cila ka të ngjarë të çojë në një probabilitet më të ulët të infeksionit, dhe më pak simptoma nëse infektoheni.”

Me fjalë të tjera: shkenca nuk ka ndryshuar shumë, por perceptimi ynë për të po. Së shpejti mund të zbulojmë nëse njerëzit mund të ruajnë llojin e disiplinës së nevojshme për t’i bërë efektive maskat.(SkyNews)