Ndoshta deri më tani nuk janë shkruar aq shumë artikuj dhe libra për ndonjë ushqim sa për sojën

Për shkak të pasurisë së saj në proteina dhe vaj dhe përmbajtjes së disa substancave të vlefshme, dihej që ishte jashtëzakonisht shëruese dhe së fundmi ka hyrë në listën e ushqimeve funksionale. Nga ana tjetër, kërkimet kozmetike kanë provuar se falë përqendrimit të lartë të përbërësve vitalizues dhe të pasur, soja ka një efekt të dobishëm në lëkurën tonë.

Eksperimentet e kryera në Universitetin e Illinois kanë treguar se konsumi ditor i 50 gramë proteinave të sojës zvogëlon kolesterolin e përgjithshëm pa ulur nivelet e kolesterolit të mirë (HDL).

Në Itali, ku një dietë me proteina soje përdoret tashmë në praktikë, është bërë një zbulim shumë interesant – nëse është një nivel i lartë gjenetikisht i kolesterolit, një problem i tillë i përgjigjet më mirë proteinave të sojës sesa një reduktimi të yndyrës dietike.

Përbërja e sojeve të plota ndryshon në varësi të varietetit, por mesatarisht përmban 38 për qind proteina, 18 për qind vaj dhe rreth 15 për qind strukturën e fibrave.

Në dyqane mund të gjejmë një bollëk të vërtetë të produkteve të gatshme që mund të përdoren në një dietë standarde; të qumështit të sojës i cili ndryshon vetëm në shije nga qumështi i lopës, kosit, tofu djathi i qumështit të sojës, miellit të sojës dhe koncentratit të sojës.

Lecitina është provuar se ul nivelet e kolesterolit, pastron kapilarët e gjakut dhe forcon punën e muskujve të zemrës.

Duke qenë se dieta jonë e zakonshme përmban një sasi të konsiderueshme më të lartë të yndyrës sesa optimale, pothuajse çdo person ka një nevojë në rritje për lecitinë. Përveç kësaj, ajo zvogëlon ose eliminon plotësisht dhimbjen e kyçeve, kështu që shpesh përdoret nga sportistët aktivë.

Është lecitina që i jep flokëve një ngjyrë të shëndetshme dhe zvogëlon humbjen e tyre, dhe gjithashtu mund të përdoret për të parandaluar ekzemën. Gjithashtu rrit fuqinë e përqendrimit dhe kujtesës, dhe ka një efekt qetësues në sistemin nervor.