Është një vit i ri dhe shumë njerëz janë në humor për të nisur një fillim me ndryshime. Dhe kjo shpesh do të thotë të heqësh dorë nga cigarja, alkooli, ushqim i pashëndetshëm.

Për fat të keq, shanset për t’u përmbajtur me pritshmëritë e vitit të ri nuk janë të mira. Ejani në shkurt, 80% e njerëzve do të heqin dorë nga planet e bëra. Atëherë, çfarë mund të mësojmë nga 20% që i qëndron atyre?

Disa thjesht mund të jenë me fat, por shumica, pavarësisht nëse e kuptojnë apo jo, do të përdorin teknika të bazuara në prova shkencore. Ndërsa mund të ndiheni se keni pak të përbashkët me njerëzit që tejkalojnë varësinë e drogës, mund të përfitoni nga teknikat që janë treguar për të ndihmuar këtë grup.

Këmbëngulja nënkupton shumicën e tregimeve të ndryshimit të suksesshëm dhe mund të marrë diku nga gjashtë deri në 30 përpjekje për të lënë vesin që ju keni. Ndërsa këto numra mund të duken të papërcaktuar, është e rëndësishme të jesh realistë për nevojën për të vazhduar. Ndryshimi në rritje dihet se është superior ndaj synimeve tepër ambicioze.

E dyta është dituria konvencionale e cila sugjeron që planifikimi përmirëson shanset e suksesit, por ka prova që përpjekjet e paplanifikuara për të lënë duhanin mund të jenë po aq të suksesshme. Lajm i mirë për këdo që futet në një përpjekje të ngulitur për të ndryshuar.

Mësoni nga gabimet

Pasja e një gabimi nuk duhet të shihet si dështim ose të përdoret si një justifikim për të hequr dorë. Mund të jetë joshëse për të parë ndryshimin në një mënyrë suksesi ose dështimi. Përkundrazi, shikoni një gabim si një mundësi për të fituar njohuri, duke reflektuar sa më sinqerisht të jetë e mundur se pse ndodhi humbja dhe si mund të shmanget ose kundërveprohet në përpjekjen e ardhshme për ndryshim.

Hulumtimet na kanë treguar në mënyrë të përsëritur se këto procese janë thelbësore për ndryshimin e zakoneve të rrënjosura, aq sa në botën e varësisë, trajtimi shpesh cilësohet si “parandalimi i rikthimit”, për të pranuar që trajtimi ka të bëjë me parandalimin e veseve.

Thuaji dikujt se çfarë planifikon të bësh, ata nuk do të lejojnë që të lësh veset i vetëm. Përdor këtë lloj kontrate shoqërore në disa mënyra për të inkurajuar por edhe si një pengesë për rikthimin. Turpi dhe faji janë emocione të fuqishme që shumica e njerëzve do të përpiqen të shmangin.

Pra, kur bëhet fjalë për të adoptuar një qasje shkencore për ndryshimin, provat japin disa këshilla të dobishme. Jini të përgatitur për disa përpjekje për ndryshime, mos jini shumë ambiciozë, mos e mbani sekret ndryshimin tuaj dhe lejojini vetes të komplimentohet dhe inkurajohet.

Ndërsa disa mund të jenë me fat të mjaftueshëm për të bërë një ndryshim dhe t’i përmbahen asaj, shumica prej nesh do të duhet të vazhdojë të përpiqet, shkenca sugjeron që do të arrijmë atje në fund nëse i qëndrojmë strikt planeve për ndryshim. (Business Insider)