Kreu i organit të lartë mjekësor të Gjermanisë tha se nuk ishte i bindur se mbajtja e maskave jo-mjekësore të rrobave mund të largonte COVID-19. Komentet e tij kanë marrë kritika të ashpra, madje edhe një thirrje që ai të largohet.

Klaus Reinhardt, presidenti i Shoqatës Mjekësore Gjermane, është detyruar të sqarojë pozicionin e tij mbi mbajtjen e maskave pasi pretendimi i tij se nuk kishte “prova shkencore se ato në të vërtetë janë të dobishme” ndezi një protestë nga politikanët dhe mjekët.

Mbulesa të tilla fytyre, tha ai, nuk ofronin “aspak mbrojtje” për ata që i veshin ato, dhe vetëm “shumë pak mbrojtje kundër infektimit të të tjerëve”. Një rritje e shpejtë e rasteve të koronavirusit në të gjithë Gjermaninë gjatë javëve të fundit ka çuar në rregulla më të rrepta në shumë qytete, duke përfshirë urdhra për mbajtjen e maskave në disa rrugë të mbushura me njerëz dhe zona për këmbësorë.

Për pjesën më të madhe, rregullat gjermane mbi mbajtjen e maskave zbatohen në hapësirat e mbyllura si dyqanet dhe transporti publik. Përgjigja ndaj komenteve të Reinhardt ishte e shpejtë, me një anëtar të parlamentit madje që bëri thirrje për dorëheqjen e tij. Susanne Johna, kryetare e sindikatës së mjekëve “Marburger Bund”, tha se në një kohë kur ishte e rëndësishme për t’i dhënë publikut mesazhe të qarta, Reinhardt kishte krijuar përshtypjen “se maskat e përditshme për të mbrojtur kundër infeksionit me koronavirus nuk kanë shumë vlerë”.

“Ky mendim personal i presidentit të Shoqatës Mjekësore Gjermane kundërshton studimet aktuale dhe ka të ngjarë të diskreditojë qasjen e bazuar në prova për minimizimin e infeksioneve që ka qenë në vend për muaj” tha ajo. Johna theksoi gjithashtu që të dy maskat prej rrobe dhe maskat kirurgjikale ndihmuan në mbrojtjen e të gjithëve – por që ato duhet të përdoren së bashku me higjienë të mirë, ventilim të duhur dhe distancim fizik.

Reinhardt më vonë sqaroi komentet e tij në një deklaratë të përbashkët me bordin e shoqatës së tij. “Megjithëse ‘një maskë’ nuk është një mbrojtje e besueshme kundër infeksionit, ajo ndihmon për të mbrojtur të tjerët duke zvogëluar mekanikisht përhapjen e aerosolit” tha gjatë deklaratës.

Burimi origjinal: Deutsche Welle