Organizata Botërore e Shëndetësisë tha se të rinjtë e shëndetshëm mund të mos marrin vaksinën e coronavirusit deri në vitin 2022. Zyrtarët e shëndetit publik përqendrohen së pari në imunizimin e të moshuarve dhe grupeve të tjera të prekshme. Sipas mediave të huaja, Dr. Soumya Swaminathan, shkencëtarja kryesore e OBSH-së, tha se punonjësve shëndetësorë, punonjësve të vijës së frontit të parë dhe të moshuarve ka të ngjarë tu ofrohet një vaksinë e parë, megjithëse detajet e përparësisë ende po punohen nga OBSH dhe grupet e tij këshilluese.

Dhe, sigurisht, një vaksinë për virusin ende nuk duhet të konsiderohet e sigurt dhe efektive nga OBSH, Bashkimi Evropian ose Shtetet e Bashkuara. “Njerëzit kanë prirjen të mendojnë se në datën 1 janar ose 1 prill, unë do të marr vaksinën dhe gjërat do të kthehen në normalitet”, tha Swaminathan. “Nuk do të funksionojë kështu”. Ajo shtoi se bota me shpresë do të ketë të paktën një vaksinë të sigurt dhe efektive deri në vitin 2021, por do të jetë në dispozicion në “sasi të kufizuara”.

Grupi strategjik këshillimor i OBSH-së i ekspertëve për imunizimin, ose SAGE, publikoi së fundmi udhëzime për vendet se si të marrin në konsideratë përparësitë e grupeve të ndryshme të njerëzve. Ndryshe, më shumë se 10 vaksina të coronavirusit në të gjithë botën janë në prova klinike të fazave të vona, tha Swaminathan.