Flokët gri shpesh lidhen me: stresin, gjenetikën, ngjyrimet kimike të flokëve dhe produktet e flokëve, çrregullimin e tiroides, mangësitë e vitaminave, sëmundjen autoimune, pirjen e duhanit.

Ngjyra jonë e flokëve përcaktohet nga qelizat e quajtura melanocitet, pasi ato prodhojnë melaninën e pigmentit, transmeton lajmi.net.

Ekzistojnë qeliza burimore të melanocitit që jetojnë brenda gjëndrës së flokëve, të cilat krijojnë melanocitet e reja. Por, ndërsa plakemi, këto qeliza fillojnë të zhduken, kështu që flokët e rinj kanë më pak pigment dhe duken gri.

Universiteti i Harvardit në Massachusetts bëri një studim i cili ka treguar se stresi gjithashtu mund të provokojë flokët gri. Minj të ekspozuar ndaj stresit u përdorën për këtë studim.

Ata ishin nën dhimbje të butë, afatshkurtër dhe stres psikologjik. Shkencëtarët vunë re një ulje të qelizave burimore të melanociteve dhe një rritje të flokëve gri nga të gjitha metodat e përdorura.

Duke dashur të dinë pse stresi provokoi flokët gri te minjtë, ata shikuan në noradrenalinën neurotransmetuese që u rrit me kortikosteronin – hormonin e stresit.

Ata zbuluan se kjo kimike – norepinefrine ishte përgjegjëse për grimin. Minjtë u injektuan më pas me noradrenalinë, e cila rezultoi me rënie të qelizave të melanociteve dhe një rritje të flokëve gri.

U tregua se kur sistemi nervor simpatik aktivizohet, ai luan një rol të rëndësishëm në ngjyrosjen e shkaktuar nga stresi, shkruan health and healthy living. Normalisht, qelizat burimore të melanocitit janë joaktive derisa të ketë një qime të re, por qeliza aktivizohet nga noradrenalina.

Ju mund ta parandaloni këtë ngjyrosje të parakohshme nga:

  1. Ushqimi i lartë në acide yndyrore, si arrat dhe peshqit me vaj si salmon. Sigurohuni që të përfshini fruta dhe perime.
  2. Shmangia e periudhave të gjata në diell. Ende mund të kaloni gjysmë ore në dritën e diellit direkte, në mënyrë që të përvetësoni vitaminën D.
  3. Pirja e shumë ujit, për të hidratuar të gjitha qelizat tuaja.
  4. Braktisja e duhanit
  5. Sigurimi që keni pak kohë për t’u çlodhur; ju mund të bëni joga, të bëni një shëtitje, të bëni disa kopshtari, të dëgjoni muzikë etj.
  6. Rrethoni veten me njerëz pozitivë. Ata njerëz janë të mirë për ju dhe shëndetin tuaj të përgjithshëm, pasi ato ndikojnë në mendjen tuaj dhe në mënyrën tuaj të të menduarit. Ata do t’ju bëjnë të përqendroheni në mirënjohjen, dashurinë për veten, mirësinë dhe paqen.

Stresi mund të shkaktojë më shumë probleme sesa vetëm flokët gri, si sulmet në zemër, dhimbje koke, pagjumësia, dhimbje në gjoks, nervozizëm dhe lëkundje, goditje në tru, energji të ulët, shëndet i dëmtuar mendor etj.