Një kërkim i ri zbulon se maskat në fytyrë ndihmojnë në zvogëlimin e transmetimit të spërklave, megjithëse disa maska janë më mbrojtëse se të tjerat.

Maska për fytyrën po rezultojne si një nga armët më të fuqishme për të luftuar koronavirusin, me dëshmite në rritje se mbulesat e fytyrës ndihmojnë në parandalimin e transmetimit – edhe nëse një veshës i infektuar është në kontakt të ngushtë me të tjerët.

Robert Redfield, drejtori i Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve, tha se ai beson që pandemia mund të vihet nën kontroll gjatë katër deri tetë javëve të ardhshme nëse “ne mund të bëjmë që të gjithë të veshin një maskë tani”. Komentet e tij, të bëra të martën me Gazetën e Shoqatës Mjekësore Amerikane, pasuan një editorial që ai dhe të tjerët shkroi atje duke theksuar “prova të bollshme” të përhapjes asimptomatike dhe duke theksuar studime të reja që tregojnë se si maskat ndihmojnë në zvogëlimin e transmetimit.

Hulumtimi që citoi Dr. Redfield përfshiu një studim të botuar rishtazi që sugjeron që përdorimi universal i maskave kirurgjikale ndihmoi në uljen e niveleve të infeksioneve të konfirmuara Covid-19 midis punonjësve të kujdesit shëndetësor në sistemin e kujdesit shëndetësor Mass General Brigham në Massachusetts.

Komentet e tij janë mesazhi më i qartë deri tani nga CDC, mes debatit të ashpër mbi mbulesat e fytyrës, nxitur fillimisht nga mesazhe ambige nga zyrtarët federale dhe globale për domosdoshmërinë e tyre dhe më pas nga ata per liritë individuale.

Studiuesit nga e gjithë bota kanë zbuluar se veshja madje edhe me një pëlhurë themelore që mbulon fytyrën është më efektive në zvogëlimin e përhapjes së Covid-19 sesa të mos veshësh asgjë fare. Shumë tani po shqyrtojnë mundësinë që maska mund të ofrojë një mbrojtje personale nga virusi, pavarësisht mendimit fillestar se ata kryesisht mbrojnë të tjerët.

Ekspertët paralajmërojnë se perhapja e maskave nuk eliminon nevojën për të ndjekur rekomandime të tjera, siç është larja e shpeshtë e duarve dhe distanca sociale.

Mungesa numrae te shumte te maskave N95 – të konsideruara ndër më të efektshmet, por tipike të rezervuara për punonjësit e kujdesit shëndetësor – transmetimi ende mund të reduktohet me mbulesa të thjeshta dhe të përballueshme për fytyrën, tregon studimi. Në një studim të publikuar muajin e kaluar në revistën Physics of Fluids, studiuesit në Universitetin Atlantik të Florida zbuluan se, nga mbulesat e fytyrës lehtësisht të arritshme, të cilat studiuan, një maskë e pajisur mirë e bërë me shtepi, e përbërë nga dy shtresa të pëlhurave të thuprave pambuku, ishte më e efektshmja për zvogëlimin e përhapjes se sperklave . Hulumtimi u krye duke përdorur kokën e një manekini, një kompresor ajri dhe një gjenerator të tymit që prodhonte mekanikisht një kollë.

Studimi zbuloi se pikat në madhësi aerosol të nxjerra nga manekini me maskën e pambukut me dy shtresa udhëtuan përpara mesatarisht rreth 2.5 inç, dhe se shumica e rrjedhjeve shpëtuan nga boshllëqet midis hundës dhe fytyrës. Mbulimi i fytyrës i lidhur mirë, duke përfshirë një shami të palosur pambuku me sythe veshi, si dhe një bandanna ishin më pak të dobishme, zbuloi studimi. Me ato maska, pikat udhëtuan mesatarisht rreth 1,25 dhe 3.5 feet, përkatësisht. Në të kundërt, studimi zbuloi se pikat udhëtuan mesatarisht rreth 8 inç me një maskë jashtë raftit në formë koni.

Ndërkohë, sperklat nga një kollë e pambuluar udhëtuan mesatarisht rreth 8 metra, megjithëse studimi zbuloi se ato mund të udhëtonin deri në 12 feet – dyfishi i udhëzimeve të rekomanduara për distanca sociale prej 6 metrash. Rrjedhja nga një maskë e zakonshme kirurgjikale e disponueshme nuk ishte studiuar, megjithëse dy nga autorët e studimit, Siddhartha Verma dhe Manhar Dhanak, thanë që po punojnë për të.

“Ishte e habitshme në një mënyrë të mirë për të parë se një maskë shtëpiake mund ta bëjë këtë mirë … që ne nuk kemi pse të marrim një maskë shumë të zbukuruar,” tha Dr. Verma. «Një maskë pambuku mund të lahet në shtëpi dhe të thahet. Shfrytëzueshmëria është duke u bërë e rëndësishme kur hyjmë në këtë situate për një kohë të gjatë. ”

Ata gjithashtu duke ndertuar një aparat laboratorik për të provuar se sa mbrojtje mund t’i ofrojnë maska të ndryshme personit që i vesh ato.

Sasia e ekspozimit ndaj virusit mund të ndikojë në shkallën e sëmundjes, sipas një përmbledhjeje të literaturës virale dhe epidemiologjisë Covid-19 nga Monica Gandhi, një profesore e mjekësisë në Universitetin e Kalifornisë, San Francisko. Ajo dhe bashkautorët e saj pozojnë në hulumtim, që pritet të botohet këtë muaj në Gazetën e Mjekësisë së Brendshme të Brendshme, që maskat ofrojnë një pengesë të rëndësishme dhe mund të çojnë në një infeksion më të butë ose madje edhe të parandalojnë ate krejt. Ndërsa maskat e rrobave dhe kirurgjisë mund të ndryshojnë shumë, ajo beson se disa maska mund të filtrojnë shumicën e pikave të mëdha virale.

Amy Price, një shkencëtare e vjeter i hulumtimit në Stanford’s Anathesia Informatics and Media Lab, pohon, në të kundërt, se përfitimi kryesor i veshjes së një maskë është mbrojtja e të tjerëve dhe zvogëlimi i transmetimit Covid-19. Ajo beson se, duke përjashtuar maskat N95, maska shumështresore me një shtresë të jashtme pak të papërshkueshme nga uji minimizojnë më së miri përhapjen. Ajo tha se fërkimi i shtresës së jashtme të maskës me një dorezë latex para se të jepet, krijon energji elektrike statike — për të cilën studiuesit e Stanford besojnë se mund të parandalojnë më mirë grimcat e virusit që të kalojnë nga goja në jashtë maskës.

Studiuesit kanë shpresë se më shumë prova në lidhje me maskat e mbrojtjes personale mund të çojnë në përdorim më të madh në javët e ardhshme. CDC tha që përdorimi i mbulesave të fytyrës me leckë ndërsa ishte në publik në Sh.B.A u rrit në 76.4% në mes të majit, krahasuar me 61.9% në prill, sipas sondazheve në internet.

Disa amerikanë që kanë rezistuar në mbajtjen e maskave kanë cituar shqetësime për shëndetin. Sidoqoftë, grupet kryesore mjekësore thanë në një deklaratë të përbashkët të enjten, “individë me mushkëri normale dhe madje shumë individë me sëmundje kronike në mushkëri, duhet të jenë në gjendje të veshin një mbulesë të fytyrës jo-N95 pa ndikuar në nivelet e tyre të oksigjenit ose karbonit”. Përjashtimet duhet të jenë në diskrecionin e një mjeku, thanë grupet.

Studiuesit thonë se përfitimet e përdorimit të gjerë të maskave janë parë kohët e fundit në një sallon flokësh në Misuri, ku dy stilistë shërbyen direkt 139 klientëve në maj para se të testonin pozitive për Covid-19. Sipas një raporti të fundit të publikuar nga CDC, të dy kishin veshur ose një pambuk të dyfishtë ose maskë kirurgjikale, dhe pothuajse të gjithë klientët që u intervistuan raportuan se kishin veshur maska gjatë gjithë kohës.

Pas gjurmimit të kontaktit dhe dy javëve të ndjekjes, asnjë simptomë Covid-19 nuk u identifikua midis 139 klientëve ose kontakteve të tyre sekondare, konstatoi raporti. Nga 67 që ishin të gatshëm për t’u testuar, të gjithë ishin negativë për Covid-19.

Sipas parashikimeve të fundit nga Instituti i Metrics dhe Vlerësimi i Shëndetit në Universitetin e Uashingtonit, numri i vdekjeve Covid-19 në SH.B.A. do të rritet në më shumë se 224,000 deri në 1. Nëntor. Numri bazohet në pritjet që mandatet Covid-19 do të vazhdojnë të të lehtësohen derisa numrat e rritura te rikthejne karantinen ne disa vende. Pothuajse 140,000 njerëz kanë vdekur nga Covid-19 në vend deri më tani, sipas të dhënave të përpiluara nga Universiteti Johns Hopkins.

Megjithatë, nëse 95% e popullsisë amerikane filluan të mbanin maska, numri i pritur i vdekjes do të binte për më shumë se 40,000 raste në rreth 183,000 njerëz, sipas IHME.
Veshja e një maskë është “një nga gjërat më urgjente që mund të bëjmë për ta marrë vendin tonë nën kontroll,” tha Melanie Ott, drejtore e Institutit të Virologjisë Gladstone. “Të gjithë presim vaksinën, po presim terapi, dhe nuk jemi aty.”

“Ne kemi maska, kemi distancim shoqëror dhe kemi testime,” vazhdoi ajo. “Por nuk kemi cfare te bejme me teper.