Presioni i lartë i gjakut, i njohur gjithashtu si hipertension, është një nga çështjet më të zakonshme shëndetësore në të gjithë botën.

 

Shkenca nuk ka gjetur ndonjë arsye specifike për presionin e lartë të gjakut pasi mund të jetë për shkak të disa shkaqeve, transmeton lajmi.net.

Cilado qoftë arsyeja, hipertensioni është një problem serioz që mund të çojë në pasoja të rënda, përfshirë sëmundjet kardiovaskulare.

Shkenca nuk ka qenë në gjendje të gjejë një zgjidhje për presionin e lartë të gjakut. Ekspertët sugjerojnë të udhëheqni një jetë të shëndetshme dhe të merrni ilaçe çdo ditë për ta mbajtur atë nën kontroll. Por, llogaritja e ilaçeve ka efektet e veta anësore.

Kujdes çfarë hani

Qëndroni larg nga kripa pasi mund të shkaktojë presion të lartë të gjakut. Ndërsa ju mund të shijoni kripë të gatuar, ajo ende duhet të jetë në sasi të ulët.

Për më tepër, konsumoni ushqime që ndihmojnë në uljen e presionit të gjakut. Këto përfshijnë zarzavate me gjethe, manaferrat, bollgur, banane dhe çokollatë të errët.

Qëndroni të aftë dhe aktiv

Shtimi në peshë është një shkak kryesor i hipertensionit. Edhe nëse duket se jeni i përshtatshëm, bëjeni që të bëni një shëtitje çdo ditë pasi mund të ndihmojë në kontrollin e presionit të gjakut.

Provoni mjekësinë alternative

Provoni opsione alternative të trajtimit siç është trajtimi i ozonit, shkruan Alternative Medicine. Ndërsa nuk ka ende shumë prova shkencore mbi efektivitetin e trajtimit të ozonit në presionin e lartë të gjakut, ju mund ta provoni atë dhe mundësi të tjera të trajtimit pasi ato nuk kanë efekte anësore por disa përfitime.

Shmangni stresin dhe tensionin

Presioni i lartë i gjakut zakonisht shkaktohet për shkak të stresit dhe tensionit. Ju duhet të siguroheni që të qëndroni larg nga shkaktues të tillë për të mbajtur nën kontroll presionin e gjakut.

Nëse diçka ju shqetëson ose ju vë stresin, përpiquni të mbani distancën tuaj prej saj ose të zgjidhni çështjen.

Gjeni atë që e shkakton presionin e gjakut

Gjëja më e rëndësishme është të dini se çfarë e bën presionin tuaj të gjakut të rritet. Mund të jetë për shkak të niveleve të larta të kolesterolit ose për shkak të përdorimit të ilaçeve të caktuara.