Një sondazh kombëtar i amerikanëve 18 deri në 29 vjeç tregon se më shumë se gjysma besojnë se demokracia amerikane ose ka “dështuar” ose është “në telashe”, dhe një pjesë e konsiderueshme sheh gjithashtu potencialin për luftë civile.

Nga 52% e të anketuarve që thanë se kanë humbur ose po humbasin besimin në sistemin demokratik të Amerikës, 39% e përshkruan vendin si një “demokraci në telashe”. Një tjetër 13% e të anketuarve e quajtën atë një “demokraci të dështuar”, sipas hulumtimit të publikuar të mërkurën nga Instituti i Politikës në Shkollën Kennedy të Harvardit.

Nga më shumë se 2,100 të rinj amerikanë të anketuar për sondazhin, vetëm 7% thanë se besojnë se SHBA është një “demokraci e shëndetshme”, ndërsa 27% e tjerë e konsiderojnë atë një “demokraci disi funksionale”.

Çuditërisht, ata që u identifikuan si republikanë ishin më të shqetësuarit për gjendjen e SHBA-së nën udhëheqjen e Joe Biden – një demokrat me numër në rënie të sondazheve ndërsa ai përpiqet të adresojë kriza të shumta, duke përfshirë pandeminë Covid-19.

Vetëm 46% e të anketuarve në këtë sondazh thanë se miratonin performancën e presidentit në punë, një rënie prej 13% nga një sondazh i ngjashëm që u krye nga grupi në prill.

Ndërsa demokratët shprehën besimin më të madh në vend, 45% thanë se SHBA është ose një demokraci në telashe ose një demokraci e shkuar shumë larg. Vetëm 11% e atyre demokratëve të vetë-identifikuar e quajtën SHBA-në një “demokraci të shëndetshme” në sondazh. Ndërkohë, mbi gjysma e republikanëve dhe të pavarurve ranë dakord se SHBA-ja ka dështuar ose është në telashe, me 70% që thonë se kanë një pikëpamje negative për gjendjen e vendit.

Në gjetjet ndoshta më befasuese të sondazhit, 35% e të rinjve amerikanë të anketuar thanë se panë potencialin për një luftë të dytë civile gjatë jetës së tyre, ndërsa një e katërta e të anketuarve besonin se mund të shihnin një shtet amerikan të shkëputet brenda jetës së tyre.