Presidenti Trump i bëri vendit një favor, duke shpjeguar para kohe se si ai planifikoi të pretendonte manipulimin e zgjedhjeve për kundërshtarin e tij.

Të enjten në mbrëmje në Shtëpinë e Bardhë, ai tha një sërë gënjeshtrash të pahijshme, në lidhje me procesin e numërimit të votave. “Ka ndodhur një korrupsion dhe mashtrim i jashtëzakonshëm,” tha ai.

Le të jemi absolutisht të qartë: Nuk ka prova të mashtrimit ose korrupsionit.

Ajo që Trump e sheh si të poshtër është diçka më e zakonshme edhe pse padyshim e dhimbshme për të: Ai po humbet.

Natën e zgjedhjeve në disa shtete, ai kryesoi në numërimin e pjesshëm. Pastaj, epërsia e tij u “zbardh”, siç tha ai.

Shpjegimi është i qartë për të gjithë përveç, me sa duket, presidentit.

Ai kundërshtoi shumë votimit përmes postës para zgjedhjeve. Prandaj, shumica e fletëve të votimit me postë favorizojnë demokratin Joe Biden.

Tani zyrtarët po numërojnë votat, me vëzhgues, në kundërshtim me një gënjeshtër tjetër të Trump; me zyrtarët e zgjedhjeve Republikane dhe Demokratike që marrin pjesë, në kundërshtim me një gënjeshtër tjetër të Trump; dhe në përputhje me rregullat, në kundërshtim me një tjetër gënjeshtër të Trump.

Për rrjetet dhe platformat e lajmeve, këto gënjeshtra të pamëshirshme, paraqesin një sfidë gati të pashuar. Hashtagët që inkurajojnë lexuesit të “ndalojnë vjedhjen” fituan popullaritet pasi Trump përdori Twitter për të akuzuar Joe Biden për përpjekjen për të “vjedhur zgjedhjet”, dhe më pas doli në televizion për të pretenduar se ai kishte fituar dhe se çdo rezultat tjetër do të përbënte një “mashtrim”.

Rrjetet televizive gjithashtu po luftojnë se si të trajtojnë një sulm të paparë ndaj demokracisë.

Shpresojmë, edhe pas kaq shumë zhgënjimesh, që udhëheqësit e tjerë republikanë do të reagojnë ndaj këtij sulmi më të poshtër ndaj integritetit të demokracisë amerikane dhe të thonë: “Mjaft”.

Pavarësisht nëse e bëjnë apo jo, ne kemi besim se zyrtarët e zgjedhjeve në të gjithë vendin do të vazhdojnë të bëjnë punën e tyre: duke numëruar çdo votë.

Ne jemi të sigurt, gjithashtu, që shumica e amerikanëve do t’i shohin këto gënjeshtra ashtu siç janë: të dëshpëruara dhe të neveritshme.

Burimi: The Washington Post