“Zoti. President, problemi që keni me mediat sociale ”, i tha Sekretari i Shtetit i Gjeorgjisë Brad Raffensperger Donald Trump të Shtunën, është se“ njerëzit mund të thonë gjithçka ”.

“Oh kjo nuk është media sociale”, u përgjigj. “Kjo është media Trump.”

Me të vërtetë është.

Media Trump është një cirk i teorive të konspiracionit.

Është një rreth vicioz që duket i virtytshëm për ata që janë bllokuar në të.

Po, është alaramante një udhëheqës që përpiqet të vjedhë zgjedhjet që ai i ka humbur.

Megjithatë, të gjithë e dinim saktësisht se çfarë të prisnim, edhe sepse ai na tha se ky ishte plani i tij muaj para se të votoheshin.

Më e rëndësishmja, ai u tha mbështetësve të tij se çfarë të prisnin. Kështu bëhet media Trump.

“E vetmja mënyrë se si do t’i humbasim këto zgjedhje është nëse zgjedhjet janë të manipuluara”, tha Trump në gusht.

Media Trump është e mbyllur në vetvete dhe vetë-përforcuese. Faktet nga jashtë nuk kanë rëndësi: “Zoti President, sfida që keni është se të dhënat që keni janë të gabuara, ”, i thonë ata Trump, por Presidenti nuk ka pse të dëgjojë për aq kohë sa mjaft njerëz vazhdojnë të bërtasin se të dhënat që ai ka janë të sakta.

Taktika është e mbrapshtë: Thuaji një gënjeshtër ngjithë kombit, dhe kur simpatizantët tuaj më besnikë fillojnë të përsërisin gënjeshtrën, përdorni faktin që ata po e përsërisin atë si një justifikim për ta trajtuar atë si të vërtetë.

Qëllimi i përhapjes së kësaj propagande është të fitojë mbi publikun, dhe kur fiton mbi publikun, ju gjithashtu fitoni mbi elitat, fatet elektorale të të cilave varen nga besnikëria e tyre.

Të gjithë në mediat Trump janë njëkohësisht prodhues dhe një konsumator, duke përfshirë edhe vetë Trumpin, i cili nuk do asgjë më shumë sesa të shikojë rrjetin e tij.

Trump ka thënë një gënjeshtër, dhe tani ai duket se e beson.