Turqia dyfishoi importet e saj të naftës ruse këtë vit, treguan të hënën të dhënat e Refinitiv Eikon, pasi të dy vendet janë të vendosura për një bashkëpunim më të gjerë në biznes dhe veçanërisht tregtinë e energjisë përballë sanksioneve perëndimore kundër Moskës.

Tregtia midis Turqisë dhe Rusisë ka lulëzuar që nga pranvera pasi kompanitë turke që nuk u ndaluan të merren me homologët rusë ndërhynë për të mbushur boshllëkun e krijuar nga bizneset e BE-së që largoheshin nga Rusia pas pushtimit të Ukrainës në fillim të këtij viti.

Turqia rriti importet e naftës nga Rusia, duke përfshirë klasat Urals dhe Siberian Light, përtej 200,000 fuçi në ditë (bpd) deri më tani këtë vit krahasuar me vetëm 98,000 bpd për të njëjtën periudhë të 2021, treguan të dhënat e Refinitiv.

Turqia nuk e sanksionoi Rusinë për shkak të veprimeve të saj në Ukrainë, duke thënë se ajo mbetet e varur nga furnizimet ruse me energji. Presidenti rus Vladimir Putin dhe presidenti turk Tajip Erdogan u takuan në fillim të gushtit dhe ranë dakord për të rritur bashkëpunimin e biznesit.

Rafinerët kryesorë të Turqisë Tupras dhe rafineria SOCAR e Azerbajxhanit STAR rritën ndjeshëm marrjen e naftës ruse Urals dhe Siberian Light këtë vit, ndërsa ulën blerjet e llojeve të Detit të Veriut, Irakut dhe Afrikës Perëndimore, treguan të dhënat.

Gjatë viteve të fundit, rafineria STAR rriti blerjet e klasave të naftës norvegjeze Johan Sverdrup dhe të Irakut, të cilat janë afër cilësisë së tyre me Urals pasi nafta ruse ka ardhur duke u rritur në çmim.

Këtë vit, çmimet e naftës ruse ranë në nivelet më të ulëta historike kundrejt standardit të datës Brent, ndërsa çmimet e klasave të naftës në Detin e Veriut dhe Irakun u përmirësuan.

Rafineria STAR pritet të blejë rreth 90,000 fuçi naftë nga Rusia gjatë periudhës janar-gusht 2022, krahasuar me 48,000 fuçi në ditë gjatë së njëjtës periudhë të vitit të kaluar, treguan të dhënat e Refinitiv Eikon.

Sipas të dhënave, rafineritë Tupras do të blejnë rreth 111,000 bpd naftë nga Rusia në janar-gusht të këtij viti, krahasuar me vetëm 45,000 bpd në të njëjtën periudhë të vitit të kaluar.

Edel Strazimiri