Një draft i ri shkencor për të luftuar ndryshimin e klimës, ndotjen dhe humbjen e përshpejtuar të specieve bimore dhe shtazore tregon se si mund të përfundojë lufta vetëvrasëse e botës kundër natyrës, tha Sekretari i Përgjithshëm i KB Antonio Guterres.

“Njerëzimi është në luftë me natyrën. Kjo është e pakuptimtë dhe vetëvrasëse,” shkroi Guterres në parathënien e një raporti nga Programi i KB për Mjedisin të Enjten.

“Pasojat e pamaturisë sonë janë tashmë të dukshme në vuajtjet njerëzore, humbjet e mëdha ekonomike dhe erozionin e përshpejtuar të jetës në Tokë,” shtoi ai.

Guterres gjithashtu tha se klima, si dhe kriza e biodiversitetit dhe ndotja vrasin miliona njerëz çdo vit dhe e lënë planetin të dëmtuar.


“Një e ardhme me karbon të ulët”

“Por (raporti) gjithashtu na çon në një vend më të sigurt duke siguruar një plan paqeje dhe një program rindërtimi të pasluftës,” shkroi Guterres.

Ndër të tjera, raporti rekomandon që më shumë se 5,000 trilion dollarë në subvencione vjetore për sektorë të tillë si lëndët djegëse fosile dhe bujqësia industriale, peshkimi dhe minierat të ridrejtohen për të përshpejtuar tranzicionin në një të ardhme me karbon të ulët dhe për të rivendosur natyrën.

Qeveritë gjithashtu duhet të shikojnë përtej rritjes ekonomike si tregues të performancës dhe të marrin në konsideratë vlerën e ruajtjes së ekosistemeve, tha raporti.

Qëllimi është të inkurajojë qeveritë të marrin hapa më ambiciozë në konferencën e KB për klimën në Glasgow në nëntor dhe gjatë bisedimeve paralele për të rënë dakord mbi një pakt të ri global për ruajtjen e biodiversitetit.

Ndërsa vendet filluan paketat e rimëkëmbjes ekonomike në përgjigje të pandemisë së koronavirusit, autorët shpresuan që rregulloret e tyre të inkurajojnë veprim më të koordinuar për të transformuar me shpejtësi sistemet shkatërruese industriale dhe financiare.

Por Robert Watson, autori kryesor i raportit, tha se ka shumë interesa që ndalojnë veprimin.

“Ne kemi subvencione për bujqësi, energji ose lëndë djegëse fosile, e cila është e gabuar. Ata inkurajojnë përdorimin e lëndëve djegëse fosile dhe përdorimin e praktikave të këqija bujqësore,” tha ai.

Një milion specie para zhdukjes

“Unë mendoj se shumica e qeverive e kuptojnë që ndryshimi i klimës po ndikon në sigurinë e ushqimit dhe ujit, shëndetin e njeriut dhe luftën kundër varfërisë,” tha Watson.

Raporti nënvizoi atë që bashkautor Rachel Warren i Universitetit të Anglisë Lindore e quajti “statistikë të frikshme”:

-Vendi është në rrugën e ngrohjes me një shtesë prej 1.9 gradë Celsius, dukshëm më shumë sesa shtetet e rënë dakord në Marrëveshjen e Klimës së Parisit.

-Rreth nëntë milion njerëz vdesin çdo vit nga ndotja.

-Zhdukja kërcënon një milion specie bimore dhe shtazore në Tokë, nga rreth tetë milion.

-Rreth 400 milion tonë metale të rënda, substanca toksike dhe mbetje të tjera industriale hidhen në ujërat e Tokës çdo vit.

-Më shumë se tre miliardë njerëz janë prekur nga degradimi i tokës, dhe vetëm 15 përqind e ligatinave në Tokë mbeten të paprekura.

-Rreth 60 përqind e rezervave të peshkut kapet në nivelin maksimal. Ka më shumë se 400 “zona të vdekura” të varfëra nga oksigjeni, dhe ndotja plastike e detit është dhjetëfishuar që nga viti 1980.