Vaksina për COVID-19 e firmës bioteknike amerikane Moderna shkaktoi një reagim të fortë imunitar dhe parandaloi coronavirusin të riprodhohet në hundë dhe mushkëri të majmunëve, tha një studim në New England Journal of Medicine.

Sipas mediave të huaja fakti që vaksina parandaloi që virusi të përsëritej në hundë, shihet si veçanërisht e rëndësishme në parandalimin e transmetimit të tij.

I njëjti përfundim nuk ndodhi kur vaksina e Universitetit të Oksfordit u testua te majmunët, megjithëse ajo vaksinë parandaloi që virusi të hynte në mushkëritë e kafshëve dhe t’i bënte ata shumë të sëmurë.

Në studimin e kafshëve Moderna, tre grupe prej tetë të tillëve morën ose një placebo ose vaksinën në dy nivele të ndryshme dozash – 10 mikrogramë dhe 100 mikrogramë.

Dhe të gjitha të vaksinuara prodhuan nivele të larta antitrupash neutralizuese që sulmojnë një pjesë të virusit SARS-CoV-2 të përdorur për pushtimin e qelizave.

Veçanërisht, majmunët që morën të dy nivelet e dozës prodhuan këto antitrupa në nivele më të larta se ato që gjenden te njerëzit që janë rikuperuar nga COVID-19.

Autorët raportuan se vaksina gjithashtu shkaktoi prodhimin e një qelize të ndryshme imune të njohur si qeliza T që mund të kenë ndihmuar në rritjen e përgjigjes së përgjithshme.

Një fushë e madhe shqetësimi është se vaksinat nën zhvillim mund të kenë efekte të kundërta duke forcuar, para se të mundin sëmundjen.

I ashtuquajtur vaksinimi i sëmundjes së frymëmarrjes (VAERD) ka qenë i lidhur me prodhimin e një lloji specifik të qelizës T të njohur si Th2 – por këto qeliza nuk u prodhuan gjatë eksperimentit, duke sugjeruar që kjo vaksinë nuk do të ketë efekte të kundërta.

Dhe katër javë pasi majmunët morën injeksionin e tyre të dytë, ata u ekspozuan ndaj virusit SARS-CoV-2, si përmes hundës ashtu edhe direkt në mushkëri përmes një tubi.

Pas dy ditësh, asnjë virus i përsëritur nuk u zbulua në mushkëri te shtatë nga tetë majmunët, në të dy grupet me dozë të ulët dhe të lartë.

Në të kundërtën, të tetë në grupin e placebo-s vazhduan të kishin të pranishëm virusin.

“Kjo është hera e parë që një vaksinë eksperimentale COVID-19 e testuar në primatët jo-njerëzorë është treguar që prodhon një kontroll të tillë të shpejtë viral në rrugët e sipërme ajrore”, tha Instituti Kombëtar për Shëndetin, i cili bashkë-zhvilloi vaksinën. telegrafi