Është thënë se paratë nuk blejnë lumturi  dhe, për gratë e pasura, kjo mund të jetë e vërtetë. Një sociolog që bën hulumtime mbi jetën e familjeve të pasura në New York, thotë se nënat e pasura të cilat qëndrojnë në shtëpi janë persona që vuajnë dhe s’janë aspak të lumtura.

Intervistat tregojnë se gratë e pasura punojnë më shumë për të justifikuar stilet e tyre të jetesës për të luftuar stereotipet negative, gjetjen e mënyrave për të barazuar detyrat e përditshme dhe shpenzimet për punë të paguar.

Sidoqoftë, kur rolet u ndryshuan, dhe gratë fitonin më shumë para, studiuesit zbuluan se burrat nuk përjetonin të njëjtin presion.

Imazhi i grave të pasura në SHBA shpesh të çon drejt ‘përbuzjes’, shpjegon sociologu Rachel Sherman në një artikull për QZ. Në një seri intervistash, Sherman hulumtoi jetët e nënave të pasura të cilat rrinin në shtëpi, kryesisht në fund të viteve ’30 dhe ’40.

Shumica ishin të martuara me burra me financa, të cilët varjonin nga $ 400,000 deri në 2 milionë dollarë në vit. Këto gra zotëronin një  diplomë universitare dhe kishin punuar më parë në të gjitha fushat që shpesh përfshinin trajnime të avancuara profesionale, nga ligji dhe mjekësia në modë.

Por, sipas Sherman, ‘shumë prej tyre ndjehen të shqetësuara dhe fajtore për statusin e tyre socio-ekonomik’. Hulumtimi zbuloi se këto gra përpiqen të tregojnë se statusi i tyre është ende i lidhur me “punën e vështirë”. “Unë jam e arsimuar mirë. Kam pasur një karrierë. Ju e dini, ku është e gjitha kjo tani? “Tha një grua, nën pseudonimin Helen, duke shtuar se ajo ndjehej sikur po ‘punonte për’ bashkëshortin e saj.

“Ka dinamikë pushteti, ku ai është shtylla e familjes tani dhe unë nuk jam me të vërtetë. E megjithatë, bëj kaq shumë gjëra për familjen që nuk mund të ma di asnjë për nderë.”

Ndjenjat e tilla ishin të zakonshme në mesin e të intervistuarve, sipas Sherman. Gratë u gjetën të jenë shumë më të rehatshme kur burrat e tyre vlerësonin aktivitetet e tyre si puna, sipas studiuesit.

Por, kur gratë ishin me bashkëshort të pasur , ata nuk  silleshin në të njëjtën mënyrë.Gratë nuk i kontrollonin shpenzimet e burrave të tyre dhe shpesh u jepnin kontrollin mbi marrëdhëniet e rëndësishme financiare, zbuloi Sherman.

Gjetjet tregojnë se rolet gjinore luajnë një rol të madh në këto dinamika të fuqisë, shpesh duke i kthyer gratë në ‘synime për shpërfillje kulturore’.

‘Në SHBA-në e sotme, koncepti ynë i meritokracisë është në thelb gjinor,’ shkroi Sherman./Bota.al /www.mekuliPress.com/  – Shpërndaje dhe Pëlqeje gazetën MekuliPress