Shtetet e Bashkuara vendosën të enjten sanksione të reja ndaj Rusisë, duke synuar dhjetëra kompani ruse të mbrojtjes, qindra anëtarë të parlamentit të saj dhe shefin ekzekutiv të bankës më të madhe të vendit, ndërsa Uashingtoni rrit presionin ndaj Moskës për pushtimin e saj në Ukrainë.

Departamenti i Thesarit i SHBA-së lëshoi ​​gjithashtu udhëzime në faqen e tij të internetit duke paralajmëruar se transaksionet e lidhura me arin që përfshijnë Rusinë mund të sanksionohen nga autoritetet amerikane në një masë që synon të ndalojë Rusinë që t’i shmanget sanksioneve.

“Qëllimi ynë këtu është të heqim metodikisht përfitimet dhe privilegjet që Rusia dikur gëzonte si pjesëmarrëse në rendin ekonomik ndërkombëtar”, tha një zyrtar i lartë i administratës.

Shtetet e Bashkuara dhe aleatët e tyre kanë vendosur disa raunde sanksionesh, duke përfshirë shënjestrimin e huadhënësve më të mëdhenj të vendit dhe Presidentit Vladimir Putin, që kur forcat ruse pushtuan Ukrainën gati tre javë më parë në sulmin më të madh ndaj një shteti evropian që nga Lufta e Dytë Botërore. Moska e quan sulmin një “operacion special” për të çarmatosur dhe “denazifikuar” fqinjin e saj.

Zyrtari tha se Shtetet e Bashkuara e kanë paralajmëruar Putin se do të përballen me pasoja të shpejta dhe të rënda nëse ai pushton Ukrainën dhe ata e kanë përmbushur atë kërcënim. Zyrtari vuri në dukje se vendi po përballet me inflacion ndëshkues dhe dhimbje ekonomike që do ta shtyjnë atë nga 20 ekonomitë më të mira të botës.

“Rusia së shpejti do të përballet me një mungesë akute të ideve, talentit dhe teknologjisë për të konkurruar në shekullin e 21-të dhe Putin do të mbetet me një dështim strategjik të tij”, tha zyrtari. RTS