Ish diplomati amerikan i stacionuar në Athinë, Greqi, Prof. William MacNeill, përshkruan kështu tragjedinë çame:

“ Askush nuk mund të besonte se shumica e atyne që gjetën strehim dhe ndihmë vëllaznore gjatë viteve të errëta të 1941 e 1942, do të drejtojshin armët e tyne kundër shqiptarëve të pambrojtun që jetojnë në territorin e Greqisë, dhe se banda të armatosuna të Gjeneralit Zervas do të formojshin njisi të rregullta të quejtun “Albanochtones” (killers of Albanians) për shfarosjen fizike të kësaj popullsie. Ma shumë se 23.000 shqiptarë që patën fatin me i shpëtue kësaj masakre, kaluen kufinin gjatë viteve 1944 dhe gjetën strehim në Shqipëri, ku jetojnë edhe sot”
botuar ne “The Greek Dilemma”, kujton MekuliPress.com