Psikologji

Që fëmijët nuk humbasin në rrugë, por brenda njësisë së familjes, është një pohim që duhet të na bëjë të reflektojmë. Dhe fokusohet pikërisht në marrëdhëniet midis fëmijëve dhe prindërve, të cilët janë gjithnjë e më të zënë dhe gjithnjë e më pak të pranishëm në jetën dhe rritjen e fëmijëve të tyre. Për këtë arsye, sot koncepti që fëmijët nuk humbasin në rrugë por brenda shtëpisë është më i rëndësishëm se kurrë.

“Para se ta mësoni një fëmijë të lexojë, mësojeni atë se çfarë është dashuria dhe e vërteta”

Kjo frazë nga Gandhi na bën të reflektojmë në një pikë vendimtare. Atë të arsimimit dhe të kohës për t’iu kushtuar fëmijëve. Pikërisht për të shmangur humbjen e tyre, që ata të kenë pika referimi, që të mos përfundojnë duke mos ditur rrugën që duhet të ndjekin.

Sot ne jetojmë në një shoqëri thellësisht të ndryshme nga ajo e njëzet viteve më parë. Por kërkesat dhe nevojat e fëmijëve mbeten të njëjta. Dhe për të parandaluar që fëmijët të humbasin gjatë rrugës, duhen disa gjëra.

E para ka të bëjë me detyrën dhe rolin e prindërve. Ne duhet të marrim pjesën e përgjegjësisë që i takon secilit prej nesh, si prindër dhe si edukatorë, mësues dhe njerëz që ndikojnë në zhvillimin e të vegjëlve. Nuk ka fëmijë të vështirë, ka njerëz me nevoja dhe ndjeshmëri të ndryshme.

E dyta, jo më pak e rëndësishme, ka të bëjë me zgjedhjen që duhet bërë në lidhje me kohën dhe cilësinë e marrëdhënieve me fëmijët. Atëherë, cilët janë përbërësit e një edukimi të saktë në mënyrë që fëmijët të mos humbasin gjatë rrugës?

Të duash një fëmijë nuk është të kënaqësh të gjitha tekat e tij, nuk është të hapësh të gjithë kufijtë për të ose të shmangësh negativitetin ndaj tij. Dashuria autentike është ajo që nxit, ajo që fillon një ndjenjë të vërtetë përgjegjësie tek fëmija shumë herët.

Edukimi cilësor kupton emocionet dhe përfshin durimin. Fëmija kërkues kërkon dhe vlerëson personin që i kushton kohë dhe dashuri atij. Ai që di t’i përgjigjet pyetjeve të tij, frikës dhe dyshimeve të tij.

Kjo parandalon që një fëmijë të ndihet i vetmuar dhe të humbasë në rrugën e jetës./bota.al