Profesionistët e shëndetësisë, specialistët e Telekomunikacionit (TIK), menaxherët e shitjeve dhe menaxherët e eksporteve: këto janë ndër profesionet shumë të kualifikuara më të kërkuara nga agjencitë e punësimit në dy muajt e fundit të vitit 2020. Ndërsa midis profesioneve me kualifikim të mesëm të shërbimeve më të kërkuara, së bashku me kujdesin shëndetësor, ka kërkesa për llogaritarë dhe specialistë të kreditit dhe administratës dhe për stafin e call center dhe helpdesk. Midis punëtorëve të aftë dhe operatorëve të impianteve dhe makinerive, kërkesa në muajt e fundit të vitit është më e përqendruar në përpunuesit e metaleve shumë të specializuara dhe tornitorëve dhe fuqinë punëtore të kualifikuar në industritë e Made in Italy. Korrierët dhe shoferët gjithashtu dolën mirë.

Në dy muajt e fundit të vitit, sipas vlerësimeve nga Assolavoro, kryesuar nga Alessandro Ramazza, Agjencitë e Punësimit do të ofrojnë një total prej rreth 90 mijë kontratash pune. 90 mijë kontratat përfaqësojnë një pjesë të konsiderueshme të vëllimit të kërkesës, e cila, sipas Excelsior, do të arrijë mbi 297,000 njësi nga një vend i lirë pune i të gjithë tregut të punës në periudhën dy-mujore nëntor – dhjetor 2020, e barabartë me afërsisht 480,000 pozicione. Siç dihet, mesatarisht vëzhgimi Excelsior-Unioncamere tregon se rreth një e treta e shifrave të kërkuara është e vështirë të gjenden në treg, ose për shkak të mungesës së përvojës ose mungesës së aftësive të kërkuara.

Këtu janë 30 profesionet më të kërkuara

Sipas rrjetit të agjencive të punësimit, përmes kërkimeve të kryera në 10 ditët e para të nëntorit 2020 në dy portalet e mëdha për mbledhjen e vendeve të lira të punës: Linkedin dhe Trovit dhe nga analizat e drejtpërdrejta Assolavoro Datalab, urgjenca e koronavirusit ndikon në kërkesën për profesione për dy muajt e fundit të vitit dhe do të vazhdojë të ndikojë në kërkesën për një pjesë të mirë të vitit 2021. Në krye të dhjetë të profesioneve më të kërkuara shumë të kualifikuara ne gjejmë infermierin e kualifikuar, të ndjekur nga tekniku i laboratorit / specialist i shëndetit, pastaj mjeku, inxhinier programi dhe inxhinier programi java, analist softuer, inxhinier sistemesh / teknik rrjeti , menaxher onsite, menaxher shitjesh, specialisti komercial / analist i shitjeve dhe inxhinier i shitjeve të huaja / menaxher i eksportit.

Sa i përket dhjetë profesioneve më të kërkuara të nivelit të mesëm, lista përfshin punonjësin e shëndetit social, specialistin administrativ, llogaritarin, specialistët e kreditit, menaxherin e dyqanit, konsulentin e shitjeve, kujdestarin, ndihmën / ndihmën e klientit, stafin e ndihmës së operatorit të call center. Midis punëtorëve të aftë, më të kërkuarit janë punëtori i përpunimit të vulosjes / shtypit / fletës, punëtori i salduesit, punëtori i tornos, operatori i makinës CNC, prestari / qepja, pastruesit e thatë / tërheqësit, piktori i sektorit të mobiljeve, zdrukthëtar, murator, shofer / korrier.

Farmaceutike dhe dixhitale

Të dhënat më të mira dhe më premtuese në muajt e fundit kanë të bëjnë me sektorët farmaceutikë dhe parafarmaceutikë, dixhitalë në përgjithësi dhe posaçërisht për përdorimin e mençur të komunikimit dhe platformave të trajnimit në distancë, prodhimin e ushqimit, shpërndarjen në shkallë të gjerë, zhvilluesit dhe ekspertët e inteligjencës artificiale, shërbimet personale (ndihma në shtëpi, kujdestarët), personeli i sistemeve të zbulimit dhe kontrollit, personeli i pastrimit dhe sanitarët. Ekzistojnë disa shenja të një rikuperimi të moderuar në ndërtim – për punëtorët më të specializuar të ndërtimit – dhe vazhdon të ketë një kërkesë të moderuar për shoferët dhe transportuesit të specializuar në dërgesat dhe për operatorët e kamionëve për logjistikë. (Ilsole24ore)

Edel Strazimiri