Kina bëhet vendi i parë në botë që miraton një kriptomonedhë si monedhë zyrtare. Qeveria e Kinës njoftoi se firma e përzgjedhur për blerjen dhe tregtimin e monedhës së re është YuanPay Group. Shitjet e monedhës së Kinës filluan zyrtarisht 21 qershor të vitit 2021 dhe aktualisht këto monedha mund të blihen vetëm nga YuanPay Group.

Zëvendësministri kinez i Financave, Liu Kun, tha se vlera e monedhës së re është vetëm 0,12 jen.

Kriptomonedha e re është tepër e lirë në krahasim me shumicën e monedhave të tjera të ngjashme në Kinë. Bitcoin, për shembull, tregtohet sot (22 qershor) me 65,366.84 jen dhe Ethereum tregton me rreth 1,362.76 jen.

Një ndër miliarderët më të mëdhenj të botës, Richard Bronson, i kontaktuar nga “Forbes”, thotë se ky zhvillim do të sjelllë ndryshime të mëdha.

Sa herë që një korporatë e madhe njofton qoftë edhe një partneritet të vogël me një kriptovalutë individuale, vlera e asaj monedhe rritet. Mezi pres të shoh se çfarë do të ndodhë kur një qeveri miraton zyrtarisht një kriptomonedhë. Kur emri i monedhës kineze të bëhet publik, shumë njerëz do të bëhen milionerë praktikisht brenda natës.

Një muaj më parë, shteti komunist u ndaloi institucioneve financiare dhe kompanive të pagesave të ofrojnë shërbime në lidhje me transaksionet e kripto-monedhës dhe paralajmëroi investitorët kundër tregtisë spekulative të kriptomonedhave. Siç raportonte Reuters, një lëvizje e tillë në maj të këtij viti kishte për qëllim të godiste atë që dukej si një treg dixhital në rritje.

Autoritetet kineze thanë se tregtia spekulative e kriptomonedhave po prishte rendin normal ekonomik dhe financiar. Në maj të këtij viti, Kina ndaloi shkëmbimet me kriptomonedha, por nuk u ndaloi individëve mbajtjen e tyre.