Sperma hyjnore e Egjiptit
Para fillimit të kohës, ekzistonte Nu-ja (ose Nun), oqeani i hershëm i kaosit. Nga një vezë në sipërfaqen e Nu-së, u shfaq një hyjni që quhet në mënyra të ndryshme si Atum, Amen, Re, Ra, apo Amen-Ra. Ra krijoi një djalë dhe vajzë hyjnore nëpërmjet masturbimit, të cilët qenë edukuar të prodhonin një racë perëndish. Nga Lotët e Ra lindi njerëzimi. Nipi i Ra-së, perëndia Osiris, u martua me motrën e tij Isis.

Kjo mësoi emrin e fshehtë të Ra-së, çka i lejoi Osirisit të zërë vendin e tij si mbreti i Tokës. Osirisi u tregoi njerëzve sesi për të gjenin ushqim dhe bënin verën, ndërsa Isis u mësoi atyre endjen dhe mjekësinë. Vëllai i Osirisit, Seti, i cili përfaqëson të keqen, ishte xheloz mbi Osirisin. Ai e mashtroi duke e futur këtë të fundit në një qivur që ishte mbyllur me plumb shkrirë, dhe e hodhi në lumin Nil duke e mbytur.

Pas një kërkimi të gjatë, Isisi e gjeti thesin trupin, por Seti arriti t’ia marrë duke e copëtuar kufomën në 14 copa para se t’a hidhte sërish në Nil. Isisi i gjeti të gjitha pjesët e Osirisit përveç penisit të tij, që ishte ngrënë nga një peshk. Ajo prodhoi një penis nga balta dhe arriti ta ringjallë. Ai jetoi aq pak kohë sa mjaftoi për ta lënë shtatzënë me djalin e tyre, Horus, pas të cilit ai vdiq dhe u bë mbret i askundit.

Për të mbajtur të sigurtë Horusin nga Seti, Isisi e vendosi atë në një shportë dhe e lëshoi në lumin Nil, duke frymëzuar historinë e Moisiut. Kur Horusi u rrit, ai pati një përballje me Setin për të parë se kush duhet të sundojë token, dhe në fund Horusi fitoi.