Një anije kozmike e NASA-s ka “prekur” zyrtarisht diellin, duke u zhytur në atmosferën e paeksploruar diellore të njohur si korona. Shkencëtarët njoftuan lajmin gjatë një takimi të Unionit Gjeofizik Amerikan.

Sonda diellore Parker fluturoi në të vërtetë përmes koronës në prill gjatë afrimit të tetë të anijes me diellin. Shkencëtarët thanë se u deshën disa muaj për të rikthyer të dhënat dhe më pas disa muaj të tjerë për t’u konfirmuar.

I lançuar në vitin 2018, Parker ishte 13 milionë kilometra nga qendra e diellit kur për herë të parë kaloi kufirin e mjegullt dhe të pabarabartë midis atmosferës diellore dhe erës diellore që dilte. Anija kozmike u zhyt brenda dhe jashtë koronës të paktën tre herë, secila ishte një tranzicion i qetë, sipas shkencëtarëve.

Justin Kasper i Universitetit të Miçiganit vuri në dukje se Parker po lëvizte aq shpejt sa përshkoi një distancë të madhe gjatë asaj kohe, duke u shkëputur me më shumë se 100 kilometra në sekondë.

Sipas Raouafi, korona u shfaq më e pluhurosur nga sa pritej. Ekskursionet e ardhshme koronale do t’i ndihmojnë shkencëtarët të kuptojnë më mirë origjinën e erës diellore, tha ai, dhe se si nxehet dhe përshpejtohet në hapësirë. Për shkak se diellit i mungon një sipërfaqe e fortë, korona është vendi ku ndodh veprimi; eksplorimi i këtij rajoni magnetikisht intensiv nga afër mund t’i ndihmojë shkencëtarët të kuptojnë më mirë shpërthimet diellore që mund të ndërhyjnë në jetën këtu në Tokë.

Të dhënat paraprake sugjerojnë se Parker gjithashtu u zhyt në korona gjatë afrimit të nëntë të mbylljes në gusht, por shkencëtarët thanë se nevojiten më shumë analiza. Ai bëri afrimin e tij të 10-të të mbylljes muajin e kaluar.

Parker do të vazhdojë t’i afrohet gjithnjë e më shumë diellit dhe të zhytet më thellë në koronë deri në orbitën e saj përfundimtare të madhe në vitin 2025. Gjetjet e fundit u publikuan gjithashtu nga Shoqëria Fizike Amerikane.