Ai është një gjeni. Artin Dauti, 17-vjeçari shqiptar nga Maqedonia e Veriut ka mahnitur me krijimet e tij unike të ndërtuara nga pjesë të vjetra që konkurrojnë denjësisht me makineri industriale tepër të kushtueshme.

“Kjo është një makinë për saldimin e metaleve…Ja nëse këtu i vendosim metalet. E ndezim. Dhe kjo i saldon dy shufra të metalit, ose përdoret si pike ngjitëse për metal”, tregon 17-vjeçari Artin Dauti.

Kjo është makina e parë që Artin Dauti nga fshati Xhepçisht i Tetovës e ka ndërtuar në moshën 14-vjeçare. Krijimin e tij të parë e ka bërë me shpenzime minimale.

“Fillimisht na u desh tek puna një makinë për lakimin e hekurit dhe ajo ishte shumë e shtrenjtë për ta blerë, dhe mua më lindi ideja që ta ndërtoj vetë. Nuk ishte diçka shumë e mundimshme por kisha qejf vetë, dhe disa prej pjesëve i kisha dhe disa i ndërtuam”, thotë adoleshenti.

Artini është ndër të parët që ka bërë edhe makinë manuale CNC në Maqedoninë e Veriut , e njohur ndryshe si printer 3D.

“Këtë e kam ndërtuar para dy viteve. Është një mini CNC makinë manuale. Ja, mund ta shohim. Bën vija, vizatime. E kam ndërtuar edhe një më të madhe, e cila është kompjuterike, por është ende duke u përsosur”, thotë Artini.

Artini ka menduar edhe për prodhimin e energjisë elektrike.

“Ky është një gjenerator i vogël për prodhimin e rrymës, dhe ja teksa e rrotullojmë prodhojmë rrymë elektrike”, thotë ai.

Një ndër inovacionet e tij është edhe kjo makinë që dedekton nivelin e ujit.

Artin Dauti deri më tani ka ndërtuar makineri të mëdha që kushtojnë mijëra euro si kjo për përzierjen e miellit deri në 100 kilogram dhe për mprehjen e thikave të makinave për bluarjen e plastikës që kapin vlera tejet të mëdha në treg. Dëshira e tij e së ardhmes është që të bëhet një elektro-inxhinier që ndërton gjëra unike./EuroNews.Al