Mali i Everestit është pak më i lartë sesa mendohej më parë, sipas një llogaritje të re të përbashkët kineze-nepaleze që zgjidh një konflikt të gjatë për lartësinë e majës më të lartë në botë, e cila përbën kufirin e përbashkët të vendeve.

Kathmandu dhe Pekini kishin debatuar në lidhje me lartësinë e saktë të Everestit, por pasi secila dërgoi një ekspeditë të topografëve në samit ata ranë dakord që lartësia zyrtare të jetë 8,848.86 metra, pak më shumë se llogaritjet e tyre të mëparshme.

Nepali më parë u mbështet për matjen e tij në një vlerësim prej 8,848 metrash të bërë nga Studimi i Indisë në 1954, i cili përfshinte borën që shtrihej në piramidën e majës së shkëmbit. Kjo për një kohë të gjatë konsiderohej si lartësia “zyrtare”.

Burimi: The Guardian