Kryeqyteti i Suedisë, Stokholmi është shpallur “qyteti më i zgjuar në botë” për risitë e tij në mjedis, teknologjinë dixhitale dhe mirëqenien e banorëve.

Edhe pse është një nga kryeqytetet në rritje më të shpejtë të Evropës, ajo planifikon të ketë një bilanc pozitiv të karbonit deri në vitin 2040.

Kryetarja e Bashkisë së Stokholmit Anna König Jerlmyr përshkroi qëllimet ambicioze të klimës së qytetit në një konferencë të projektit Evropian GrowSmarter.

Ajo i tha Futuris: “Ne jemi duke zhvilluar një teknikë të re me depozitimin e kapjes së karbonit. Dhe ne mendojmë se me këtë teknikë të re, të kombinuar me sistemet tona të ngrohjes qendrore që janë sot pa karburant fosil, mund të krijojmë një qytet pozitiv ndaj klimës. E para në botë deri në vitin 2040. ”

Si pjesë e projektit “GrowSmarter”, apartamentet publike janë rinovuar për të zvogëluar ndikimin e tyre në klimë.

Ekzistojnë makina elektrike dhe skema të ndarjes së biçikletave, si dhe një lloj i ri i sistemit të menaxhimit të mbeturinave.

Tubat me presion të lartë nëntokësor transportojnë mbeturinat në një qendër të vetme të grumbullimit, që do të thotë më pak hapësirë, dhe më pak kamionë mbeturinash në rrugë.

Çdo lloj qese mbeturinash ka një ngjyrë të ndryshme dhe një sensor optik dhe peshoret e peshimit lejojnë përpunimin individual të mbeturinave.

Lëvizshmëria e qëndrueshme urbane është një tjetër përparësi e kryeqytetit Suedez, i cili kohët e fundit instaloi sensorë afër stadiumit të qytetit.

Sensorët mbledhin një larmi të madhe të të dhënave, që synojnë të ndihmojnë qytetin për të zbatuar një politikë më efikase të transportit.

Projekti “GrowSmarter” ka renditur 12 zgjidhje të zgjuara që lidhen me energjinë, lëvizjen dhe infrastrukturën që janë mbështjellë në Stokholm dhe dy “qytete të lehta” – Barcelona dhe Këlni.

Disa nga këto zgjidhje së shpejti mund të zbatohen në qytete të tjera të Evropës, të tilla si Porto, Valetta dhe Cork.