Rusët janë krenarë që janë ndër vendet e para që kanë nisur një fushatë të gjerë vaksinimi kundër COVID-19. Por ata janë më pak entuziastë për përcaktimin e shtuar që kushdo që merr dozën e vaksinës nuk mund të pijë alkool për gati dy muaj.

Autoritetet shëndetësore thonë se vaksina Sputnik V e cila kërkon dy doza me një ndarje kohore prej tre javësh nuk është efektive nëse pihet alkool.

Ata fillimisht thanë se njerëzit që marrin vaksinën COVID-19 duhet të rrinë larg nga alkooli për 42 ditë, duke rritur në fund rekomandimin në 56 ditë, duke argumentuar se “të paktën dy javë” ishin të nevojshme para dozës së parë për të përgatitur trupin.

Është një pyetje e madhe në prag të sezonit festiv kur shampanja dhe vodka janë shumë të modës në Rusi. Gjithashtu përplasen me bindjen e mbajtur nga një shumicë e rusëve, e konfirmuar nga sondazhet, se konsumi i alkoolit në përgjithësi, dhe vodka në veçanti, forcon sistemin imunitar.

‘Një vaksinë për fëmijë dhe të moshuar’

Fushata e vaksinimit filloi në Moskë në 5 dhjetor dhe do të fillojë diku tjetër në fund të kësaj jave. Ajo punon mbi një bazë vullnetare dhe u bë falas për të gjithë, por njerëzit ishin të shpejtë për të reaguar ndaj shtesës së alkoolit në mediat sociale.

Disa e konsiderojnë të pamundur respektimin e rekomandimit shëndetësor dhe pyesin nëse segmentet e vetme të popullatës që do të marrin vaksinën janë fëmijët dhe të moshuarit, të cilët pinë më pak.

“Shkurtimisht, gjysma e vendit nuk është e përshtatshme për vaksinim,” tha një tjetër përdorues i Internetit. ‘Një gotë shampanjë nuk do të dëmtojë’

Gjithashtu, jo të gjithë specialistët pajtohen me udhëzimet zyrtare të qeverisë. Kjo përfshin Alexandr Guinstburg, drejtor i Qendrës Gamaleya të Epidemiologjisë dhe Mikrobiologjisë, e cila po zhvillon Sputnik V.

“Në asnjë rrethanë nuk duhet të deheni, përfshirë gjatë procesit të vaksinimit, pasi alkooli ka një ndikim negativ jo vetëm në sjelljen e një personi, por edhe në funksionimin e sistemit imunitar, por një gotë shampanjë nuk dëmton askënd,” tha ai .

“Por një gotë vodka po,” tha ai. Pija kombëtare ka një përqendrim alkooli prej 40 përqind krahasuar me shampanjën 12 përqind. “Vetëm 1 përqind” e alkoolit në trup ka një ndikim “shumë negativ” në efektivitetin e vaksinës, shpjegoi ai. Kjo është arsyeja pse ai rekomandon që të mos pihet alkool tre ditë pas secilës prej dy injeksioneve të vaksinës.

Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH), e cila ka vlerësuar një reduktim prej 43% të konsumit të pijeve të tilla si vodka në Rusi midis 2003 dhe 2016, gjithashtu beson se konsumi i alkoolit është joproduktiv ndaj COVID-19./sacan/