Shumë njerëz jetojnë me artrozë , dhimbje dhe ngurtësinë që shkakton, zbulon një studim i ri.

Dhe gati një e treta e këtyre njerëzve thanë që simptomat nuk janë të menaxhuara mirë, sipas studimit të Fondacionit të Artritit, me pothuajse 2,000 të rritur. Në artrozë, kërci që zbut nyjet gradualisht bie, duke çuar në ënjtje dhe duke kufizuar aftësitë e një personi për të bërë aktivitetet që dëshiron dhe duhet të bëjë çdo ditë.

“Dhimbja është dobësuese. Dhimbja e gjymtyrëve dhe shpinës është aq e keqe saqë kam probleme të ngrihem nga shtrati,” shkroi një i anketuar i studimit. “Çdo hap është torturues dhe unë pyes veten se sa kohë mund të trajtoj dhimbjen.”

Rezultatet e sondazhit të lëshuar së fundmi janë të qarta, sipas një njoftimi për shtyp nga fondacioni. Pacientët duan të shohin më shumë mundësi trajtimi dhe kujdesi për të zvogëluar ndikimin e dhimbjes së artritit në jetën e tyre të përditshme.

Të anketuarit thanë se dhimbja ishte e vështirë për tu menaxhuar me pak mundësi, përfshirë medikamente anti-inflamatore (NSAID), dietë, ushtrime fizike, opioide dhe mbajtëse .Kirurgjia u konsiderua si një mundësi e fundit.

Rreth 65% thanë se përdorin NSAID ose ilaçe lokale për të menaxhuar dhimbjen e tyre, rreth 29% mbështeten në terapi si terapi fizike ose masazh, dhe 29% të tjerë thanë se operacioni i nyjeve i ndihmoi. Studimet tregojnë se qëndrimi fizikisht aktiv mund të përmirësojë dhimbjen e artritit, sipas fondacionit.

Më shumë se një e treta thanë se shqetësimet e COVID-19 i kishin bërë ata të anulonin ose të anashkalonin takimet e kujdesit shëndetësor. Disa gjithashtu raportuan se nivelet e dhimbjes ishin rritur për shkak të kufizimeve të COVID-19 duke ndikuar në aftësinë e tyre për të hyrë në trajtim dhe aktivitet.

Ndryshimi kryesor që pacientët duan të shohin është që sigurimi shëndetësor të rrisë mbulimin e trajtimeve të reja të artritit, megjithëse më shumë se gjysma thanë se ishin të interesuar vetëm për një trajtim për dhimbjen që mos të përparojë , sipas fondacionit.

“Ju kaloni shumë kohë dhe bëni shumë përpjekje duke u përpjekur të mos mendoni për këtë sepse ajo që fokusoheni e zmadhon”, shkruajti një i anketuar i anketës. “Ju urreni shkallët e dhimbjes, sepse si mund të vlerësoni diçka që është gjithmonë aty? Shpesh nuk është intensiteti i dhimbjes, por më shumë kohëzgjatja.”

Rreth 82% duan të investojnë në kërkime për të eksploruar mënyra të reja për të trajtuar ose kuruar artrozën, zbuloi studimi. Rreth 65% duan të avokojnë për një qasje më të mirë në trajtimet dhe 61% duan të mbështesin zhvillimin e produkteve të reja për të ndihmuar në detyrat e përditshme.