“Është koha për të shkuar”, kishte thënë gjenerali serb, Vladrimir Lazervic kur kishte urdhëruar tërheqjen e trupave serbe.

Me 9 qershor të 1999 u nënshkrua ‘Marrëveshja e Kumanovës’  e cila për dispozitë kryesore kishte tërheqjen e Ushtrisë Jugosllave dhe Policisë së Republikës së Serbisë nga territori i Kosovës.

Plani i tërheqjes ishte planifikuar në Prishtinë, që në 15 qershor në mesnatë asnjë ushtarë serb dhe polic të mos mbetet në Kosovës.

Por, ushtria serbe e lanë 12 orë më vonë që të largohen për shkak se duhej pritur që të largohej një kolonë ushtarake policore nga Mitrovica.

Me datën 16 qershor u larguan edhe ushtarët e fundit serb nga Kosova. Tërheqja e trupave serbe zgjati 11 ditë.

Pas largimit të forcave serbe filloj hyrja e trupave të KFOR-it në territorin e Kosovës

Image