Mendimi i tepërt është një nga shkaqet më të mëdha të pakënaqësisë. Mendimi i tepërt mund të krijojë probleme që madje nuk ishin aty ose mund të mos ndodhin fare.

Shumica e problemeve ose situatave që krijojmë në mendjen tonë janë të bazuara në pasiguri dhe shqetësim dhe nuk na ndihmojnë – megjithëse mendojmë se duke menduar më shumë po ndihmojmë ose mbrojmë veten në një farë mënyre. Ajo që ne po bëjmë me të vërtetë është mohimi i kësaj dhurate në këtë moment.

Sapo të fillojmë, është e vështirë të ndalosh mbimendimin. Ndaj duam të ndajmë me lexuesit tanë 4 mënyra që realisht ndihmojnë në lehtësimin e mendjes nga mendimet e tepërta.

Fokusohu tek gjërat pozitive që po ndodhin tani
Ne jemi bërë një shoqëri që lejon mbizotërimin e mendimit të tepërt dhe negativ. Thjesht duke zhvendosur fokusin tuaj në atë që ju bën të lumtur, ose atë për të cilën jeni mirënjohës, kështu pak nga pak mund të filloni të rikualifikoni mendjen tuaj për të menduar më pozitivisht. Mos harroni: Duhet vetëm një tullë sipër një tulle tjetër për të ndërtuar një shtëpi.

Si pasojë, ju do të filloni të ndjeheni më paqësor dhe të ndaloni së menduari tepër, pasi nuk i vini më aq shumë theks negativitetit që perceptoni brenda vetes dhe gjetkë.
Mos harroni, energjia shkon aty ku shkon vëmendja – mund të ndaloni së menduari tepër duke i parë me një sy të tretë mendimet që kalojnë në mendjen tënde.

Përsëritni fjalë paqtuese vetes gjatë gjithë ditës
Kushtojini vëmendje trurit tuaj pikërisht në këtë moment që po lexon… çfarë lloj mendimesh po të vërtiten në kokë?

Më shumë gjasa, do të vini re se shumica e tyre janë rreth atyre gjërave që duhej t’i bënit sot, ose diçka që dikush tha e që ju bëri të zemëroheni, apo edhe mendime negative për veten tuaj. Mos u ndje keq, megjithatë; me kaq shumë negativitet rreth nesh, mbajtja e një mendimi pozitiv të qëndrueshëm nuk është gjithmonë e lehtë. Sidoqoftë, në të vërtetë mund t’i kundërshtoni mendimet negative, nxitëse të stresit me fjalë të thjeshta dhe paqësore.

Sa herë që ndieni një periudhë ankthi që po vjen, sillni në vëmendjen tuaj fjalë qetësuese, të tilla si: Qetësi. Paqësimi. Këndshëm. Dashuri. Relaksim Dritë. Fllad. Plazh.

Dy fjalët e fundit në sekuencë përshkruajnë një skenë. Fjalët mbartin shumë kuptim dhe fuqi, prandaj përdorni në avantazhin tuaj sa herë që ndiheni të stresuar. Nëse doni t’i mbani gjithnjë në vëmendje këto fjalë, provoni t’i shkruani në një vend të dukshëm, ose diku që do t’ju dalin përballë medoemos, tek dera e frigoriferit p.sh.

Mos banoni shumë brenda kokës
Harrojeni për porositë që duhet të kryeni nesër pas punës, ose faturat që duhet të paguani javën tjetër, ose pasigurinë e së ardhmes tuaj që nuk e keni marrë akoma. Kur i lini mendimet si këto të ripërtypen, kjo mund të shkaktojë shqetësim të madh brenda trupit, dhe madje të çojë në ankth, dhe probleme të tjera serioze. Ankthi më i madh shkaktohet thjesht duke jetuar me imagjinatë në një kohë tjetër nga ajo që kemi tani, prandaj ktheje veten në të tashmen sa herë që ndjen që mendimet e tua të çojnë diku tjetër.
Duke e lejuar veten të shpengohet nga një moment në tjetrin, ashtu si bëtë kur ishit fëmijë, do të rimerrni atë që do të thotë të ndiesh paqen e vërtetë.

Dilni në natyrë të çliroheni nga mendimi i tepërt
Natyra është mënyra perfekte për të qetësuar një mendje të zënë. Ju mund ta bëni këtë në një fundjavë ose në pushimin tuaj të drekës në një park aty pranë. Nëse jeni vërtet të stresuar, konsideroni të shkoni me pushime diku bukur dhe larg gjithçkaje.

Çdo gjë që mund të bëni për të forcuar lidhjen tuaj me natyrën do të përfitojë shumë nga mendja juaj dhe do t’ju ndihmojë të mbani mend se ne krijojmë shumicën e stresit që ndiejmë në mendjen dhe trupin tonë. Ne e kemi origjinën në një vend të harmonisë së pastër, dhe shumica e asaj që shohim rreth nesh është thjesht një iluzion i vazhdueshëm. Mos u kap shumë me çështjet e parëndësishme të botës materiale, sepse nuk do të gjesh paqe në numra apo pasuri. Qoftë kur ke shumë, qoftë kur ke pak.