Kohët e fundit është rritur numri i grave që vendosi të bëhen nëna në një moshë të avancuar, rreth të 40-ave të tyre. Megjithatë, ato janë shumë të ndërgjegjshme për rreziqet që lidhen me rritjen e moshës kur bëjnë fëmijën e parë.

Por presioni mbi nënat e mëdha në moshë është i padrejtë, pasi edhe mosha e madhe e babait ka ndikim negativ në shëndetin e nënës dhe të të pasardhësve të tij gjithashtu.

Bazuar në hulumtimet e kryera u gjetën prova se burrat mbi 45 vjeç mund t’i vendosnin partneret e tyre në rrezik më të madh për ndërlikimet e shtatzënisë, si diabeti gestacional dhe preeklampsia. Bebet e lindur nga baballarët e mëdhenj në moshë gjithashtu kanë një mundësi më të madhe të lindin para kohe, të lindin të vdekur, të kenë peshën e lindjes së ulët, konfiskimeve etj. Rreziqet duket se ekzistojnë edhe më vonë në jetë: Hulumtimi sugjeron se fëmijët e lindur nga këta baballarë kanë rrezik më të madh për kancerin në fëmijëri, për aftësitë njohëse dhe autizmin.

“Ashtu si burrat humbasin forcën e muskujve, fleksibilitetin dhe qëndrueshmërinë me moshën, spermatozoidet gjithashtu kanë tendencë të humbasin ‘aftësitë’ gjatë ciklit të jetës”, shpjegon Gloria Bachmann, drejtoreshë e Institutit të Shëndetit të Grave në Rutgers Robert Wood Johnson Medical School.

Gratë sigurisht kanë tendencë të jenë të vetëdijshme për rreziqet që lidhen me moshën për fertilitetin e tyre, por tashmë duhet të ndërgjegjësohen edhe burrat.