Gjatë konferencës për shtyp pas takimit me presidenten Vjosa Osmani, Sekretari i Përgjithshëm i NATO-s, Jens Stoltenberg, ka bërë thirrje për mbajtjen përgjegjës të atyre që ishin përgjegjës për sulmet e 24 shtatorit në veri të Kosovës.

Stoltenberg ka pohuar se trupat e KFOR-it do të vazhdojnë të jenë të angazhuar dhe gati për të kryer detyrat e tyre, dhe ka shprehur mbështetjen e tij për krijimin e Asociacionit të komunave me shumicë serbe.

“Në shtator, incidentet e dhunshme në veri të Kosovës na kujtuan rrezikun e një konflikti më të madh që mund të shpërthejë në Ballkanin Perëndimor. Gjatë një sulmi në maj, 93 ushtarë të NATO-s u plagosën seriozisht, disa prej tyre iu nënshtruan plagëve që do t’i shoqërojnë për gjithë jetën. Sulmet e tilla janë të papranueshme dhe kërkojmë që përgjegjësit të mbahen llogaridhënës,” deklaroi Stoltenberg.

Ai gjithashtu theksoi se vendosja e forcave të Policisë së Kosovës në veri duhet të bëhet vetëm pas konfirmimit nga NATO, për të garantuar paqen dhe sigurinë e rajonit.

“NATO mbështet dialogun BE-ndërmjetësuar midis Beogradit dhe Prishtinës dhe është e rëndësishme që të dyja palët të angazhohen ndershëm në këtë proces. Përparimi i fundit për krijimin e Asociacionit të komunave me shumicë serbe është një hap i rëndësishëm drejt normalizimit të marrëdhënieve dhe stabilitetit afatgjatë në rajon,” shtoi Stoltenberg.

Po ashtu theksoi se NATO do të zbatojë mandatin e misionit të tij në Kosovë, KFOR, për të ofruar mjedis dhe lëvizje për të gjitha komunitetet.

Stoltenberg mirëpriti draft-statutin e ri për themelimin e Asociacionit të komunave me shumicë serbe.

“Themelimi i Asociacionit do të ishte një hap kyç drejt normalizimit të raporteve dhe drejt paqes së qëndrueshme në rajon”, tha Stoltenberg.

I pyetur për mundësinë që Kosova të bëhet pjesë e Programit të Partneritetit për Paqe, Stoltenberg tha se për këtë kërkohet vendim unanim i të gjithë anëtarëve të aleancës.

Nga ana tjetër, Osmani shprehu gatishmërinë e Kosovës për të ruajtur stabilitetin në rajon, duke theksuar marrëveshjet bilaterale dhe kontributin e Kosovës në misionet ndërkombëtare të paqes.

“Kosova është e përkushtuar të kontribuojë në ruajtjen e paqes dhe stabilitetit jo vetëm brenda kufijve të saj, por edhe në rajonin e gjerë. Pjesëmarrja jonë në operacionet ndërkombëtare të paqes dëshmon angazhimin tonë për bashkëpunim dhe siguri rajonale,” përfundoi Osmani.