Si njerëz, ne nuk kemi për qëllim të jemi të izoluar. Ne të gjithë dëshirojmë lidhje të thella dhe të qëndrueshme me njerëzit e tjerë. Por ne e dimë se është e mundur të ndjehemi vetëm në mes të një turme, dhe është e mundur të flemë në të njëjtin shtrat me dikë për vite me radhë dhe të ndjehemi prap vetëm. Shumë prej nesh nuk presin kurrë të jemi të vetmuar në martesë, duke shpresuar se bashkëshorti ynë do të jetë shoqëruesi i përjetshëm që na shpëton nga vetmia. Me kalimin e kohës, çiftet mund të shkëputen gradualisht nga njëri-tjetri dhe e gjejnë veten të izoluar dhe të tërhequr.

Vetmia nuk ka të bëjë vetëm me afërsinë fizike, por ka të bëjë me lidhje emocionale. Dr Dennis Rainey dhe gruaja e tij, Barbara, e FamilyLife shpjegojnë, “Mund të keni marrëdhënie seksuale, por nuk keni dashuri. Mund të flasësh, por nuk komunikon. Ju jetoni së bashku, por nuk ndani jetën. ” Nëse ndiheni të vetmuar në martesën tuaj, këtu janë disa mënyra për t’u lidhur përsëri me bashkëshortin tuaj:

Bëni lëvizjen e parë.

“Shërimi në martesë nuk mund të fillojë nëse fshehni ose maskoni dhimbjen tuaj. ”

Ndjenjat e vetmisë rrallë herë ndjehen vetëm nga njëri person në një lidhje. Nëse ndiheni të izoluar, shanset janë që edhe bashkëshorti juaj të ndihet i izoluar. Merrni hapin e parë për t’u ribashkuar me të, edhe nëse është thjesht një gjest i vogël. Hapuni atyre për mënyrën se si ndiheni dhe u jepni atyre një mundësi për të bërë të njëjtën gjë.

Fal, e kaluara dhemb.

Sidomos nëse ndiheni vetëm për një kohë të gjatë, dhembjet ka të ngjarë të ndërtohen në martesën tuaj. Asgjë nuk e krijon vetminë më shumë sesa lëndimet dhe konfliktet që nuk janë falur. Nëse ju është bërë padrejtësi, merrni vendimin të falni bashkëshortin tuaj. Dhe nëse e keni lënduar, kërkoni faljen e tyre menjëherë.

Kaloni kohë së bashku.

Nganjëherë çiftet janë aq shumë të zënë ose të kapur pas jetës se tyre individuale sa lënë pas dore kohën që duhet të kalojnë së bashku me bashkëshorten. Sa më pak kohë që një çift kalon së bashku, aq më shumë ka të ngjarë që ata të ndjehen të distancuar nga njëri-tjetri. Kjo mund të zgjidhet duke planifikuar me qëllim netët që duhet të kalojnë në shtëpi, netët që do të kalojnë jashtë, netët pa TV dhe fundjavën – vetëm për ju të dy.

Bëjeni kohën tuaj të jetë e vlefshme.

Sasia e kohës së bashku është e rëndësishme, por kështu është edhe cilësia e asaj kohe. Kur ju dhe bashkëshorti juaj po flisni, lini telefonin tuaj celular, lini mënjanë shpërqendrimet dhe përqendrohuni tek njëri-tjetri. Gjeni mënyra për t’u lidhur me përvojat e përbashkëta: të bëni një shëtitje, të gatuani darkë, të shkoni në një koncert ose një ngjarje sportive, ose të luani një lojë bordi ose letra së bashku. Inkurajoni dhe komplimentoni bashkëshortin tuaj. Bëni momentet tuaja së bashku të numërohen.

Bëjeni prioritet afërsinë fizike.

Kjo nuk ka të bëjë vetëm me intimitetin seksual, megjithëse kjo sigurisht që është një pjesë e rëndësishme e afërsisë martesore, por edhe për gjërat e vogla që mund të kenë lën gjatë kohës, si mbajtja e duarve apo gudulisjet në shtrat. Çelësi për të ringjallur prekjen fizike është fillimi i vogël. Uluni pranë njëri-tjetrit, jepni masazhe në qafë dhe nxirrni një puthje befasuese. Afrimi fizikisht do të çojë natyrshëm në ndjenja më të afërta emocionale.

Mos kini frikë të kërkoni ndihmë.

Ndërsa ideja për të kërkuar kontribut të jashtëm në martesën tuaj mund të jetë frikësuese për shumë njerëz, pothuajse çdo çift mund të përfitojë nga këshillat për martesë. Marrja e një perspektive të jashtme mund të jetë jashtëzakonisht e dobishme për ju dhe bashkëshortin tuaj.

Ju mund të ndiheni të vetmuar në martesën tuaj, por nuk jeni vetëm në luftën për intimitet martesor. Të gjithë kemi përjetuar vetminë në jetën tonë, por ju nuk keni pse ta ndjeni atë në martesën tuaj.

Përgatiti: Liridonë Nebihi