Udhëtimet e Kristofor Kolumbit ndihmuan evropianët të zbulonin Amerikën, por origjina e vetë eksploruesit të famshëm ka qenë prej kohësh e mbështjellë me mister.

Por tani shkencëtarët shpresojnë të hedhin më shumë dritë mbi prejardhjen e njeriut të madh – falë përparimeve më të fundit në teknologjinë gjenetike.

Testet që po kryhen në eshtrat e Kolombit, Universiteti i Granadës do të kërkojë të përcaktojë nëse ai ka lindur me të vërtetë në Genova, siç mendojnë shumica e historianëve, ose nëse, siç besojnë disa të tjerë, ai kishte origjinë Spanjolle, Portugeze, Kroate apo edhe Polake.

José Antonio Lorente, profesor i mjekësisë ligjore në Universitetin e Granadës, është një nga shkencëtarët që udhëheq projektin.

Ai tha për emisionin “Mirëmëngjesi Evropë” të Euroneës: “Ajo që kemi tani është sekuenca e gjeneratës së ardhshme, e cila është një teknologji shumë më e fuqishme dhe e ndjeshme dhe përveç kësaj, kemi shumë më tepër kriminalistikë për të krahasuar: ka pasur shumë gazeta të botuara që japin na informacion në lidhje me origjinën etnike dhe gjeografike të njerëzve, kështu që kjo së bashku do të thotë që shpresojmë se do të marrim rezultate pozitive.”

Profesor Lorente thotë se megjithëse teoria e origjinës Genoan është ajo që preferohet më shumë nga historianët, rezultatet e tjera nuk mund të përjashtohen.

“Është e qartë se ka disa teori të tjera, disa prej tyre shumë të qëndrueshme, me arsyetime shumë logjike dhe shumë të dhëna, ajo që ne përpiqemi të bëjmë është të ofrojmë të dhëna shkencore që mund të interpretohen nga historianët,” shtoi ai.

Burimi: Euronews