Katedrale katolike e Parisit tha se po kërkonte deri në gjashtë milion euro për të rivendosur dhe modernizuar brendësinë e katedrales Notre-Dame, gati e shkatërruar nga një zjarr masiv dy vjet më parë.

Dioqeza nisi një përpjekje për mbledhjen e fondeve duke kërkuar pesë deri në gjashtë milion euro për të përfunduar punën.

Presidenti Emmanuel Macron është zotuar të përfundojë restaurimin e monumentit për 2024 dhe më shumë se 800 milion euro janë marrë ose premtuar tashmë nga donatorë privatë dhe korporata për rindërtimin e përpiktë të kryeveprës gotike të shekullit të 13-të.

Ndërsa spira u shemb dhe shumë nga çatia u shkatërruan në mbrëmjen e 15 Prillit 2019, përpjekjet e zjarrfikësve siguruan që ngrehinën mesjetare të mbijetonte natën.

Por një ligj i miratuar menjëherë pasi flakët parashikonin që fondet e mbledhura përmes pajtimit publik mbulonin vetëm restaurimin dhe konservimin strukturor të monumentit historik, i cili teknikisht është në pronësi të shtetit francez.

Kryepeshkopi i Parisit Michel Aupetit tha në një deklaratë se qëllimi ishte “për të sjellë katedralen në shekullin 21, ndërsa siguroi ruajtjen e identitetit të saj në frymën e traditës së krishterë”.

Fondet do të përdoren për të azhurnuar paraqitjen e turneut për gjashtë milion vizitorë çdo vit, si dhe mobiljet dhe sistemet e ndriçimit dhe zërit të ri.

Disa artistë kanë thënë tashmë se do të dhurojnë kohën dhe ekspertizën e tyre për vepra të reja arti dhe sponsorët po kërkohen përmes Fondacionit Notre-Dame si dhe organizatës jofitimprurëse Amerikane të Notre-Dame de Paris.

Pas disa muajsh punimesh të përqendruara në konsolidimin e strukturës së katedrales, puna aktuale e restaurimit pritet të fillojë në fund të vitit 2021.

Notre-Dame do të rihapet në Prill 2024, me kohë për Lojërat Olimpike Verore të pritura nga Parisi.

Por puna e restaurimit do të vazhdojë përtej asaj date, sipas Jean-Louis Georgelin, ish gjenerali i zgjedhur me dorë nga Macron për të udhëhequr projektin.