Një ekip antropologësh arriti në përfundimin se banorët e ishullit të largët të Pashkëve, Rapanui, nuk kishin kontakt me botën e jashtme deri në mbërritjen e evropianëve në ishull në vitin 1722.

Rezultatet e studimit u publikuan në revistën specialiste “Current Biology”.

Studimi gjithashtu vë në dukje se në qoftë se ka pasur kontakte kulturore midis Rapanui dhe popujve të Amerikës së Jugut, “nuk ka gjurmë të tyre” në gjenet e tyre.

Gjatë eksperimentit, studiuesit analizuan sekuencat e ADN-së të nxjerra nga eshtrat që janë ruajtur nga pesë individë, tre prej të cilave datojnë nga shekujt XIV-XV dhe dy të tjerë nga njerëzit e lindur në mes të shekullit të nëntëmbëdhjetë dhe fillim të shekullit të njëzetë.

Çdo fragment kockash u ofroi studiuesve rreth 200 miligram materiale gjenetike.

Sipas personit përgjegjës për studimin, Lars Fehren-Schmitz, nga Universiteti i Kalifornisë në Santa Cruz (SHBA), shkencëtarët ishin “të habitur vërtet” nga ky zbulim.

“Informacioni ynë sugjeron që trashëgimia amerikane indiane sot në popullin e Ishullit të Pashkëve nuk ishte e pranishme në ishull para se të mbërrinte në kontakt me evropianët, dhe si pasojë, mund të jetë për shkak të ngjarjeve më të vona në histori”, tha profesori Fehren-Schmitz.

Ai theksoi se “ne ishim të bindur se do të gjejmë prova të drejtpërdrejta për një kontakt para-evropian me Amerikën e Jugut, por nuk i kemi”.

Sipas Fehren-Schmitz, ky zbulim hedh dritë mbi evolucionin dhe diversitetin gjenetik të njeriut.

Megjithatë, shkencëtarët nuk mund të përcaktojnë kur ndodhi kontakti i parë që ndryshoi gjenomin e Pascuenses.

Aktualisht, ADN-ja e banorëve të ishullit tregon se 6% deri 8% e materialit gjenetik vjen nga njerëzit vendës.

Për këtë arsye, studiuesi theksoi se ekipi i tij ka në plan të vazhdojë të studiojë në këtë drejtim për të përcaktuar më saktësisht se si dhe kur kjo hyrje e gjenit nga kontinenti ka ndodhur dhe prej ku e ka origjinën.

“Dinamika e popullsisë së këtyre rajoneve është interesante, ne duhet të studiojmë popullsinë e lashtë të ishujve të tjerë, nëse ato ekzistojnë,” tha ai.

Ai gjithashtu shtoi se skllavëria, gjuetia e balenave dhe deportimet masive janë aktivitete që mund të shpjegojnë këtë gjurmë gjenesh.

Është vlerësuar se popullsia Rapanui arriti në ishullin e Pashkëve – që ndodhet më shumë se 2.000 kilometra nga ishulli më i afërt i banuar – në shekullin e dytë të erës së re.

Disa antropologë besojnë se ky civilizim – krijuesi i statujave masive Moai, që janë atraksioni kryesor turistik në ishull – është më i lidhur me popujt para kolumbianë sesa me banorët e ishujve të tjerë në rajon.