Nuk ka kohë për të humbur, në mënyrë që të shmanget një përplasje mes SHBA-ve dhe Kinës. Henry Kissinger, arkitekti i madh i gjeopolitikës i cili në 1972 bëri bashkë Richard Nixon në Mao Ce Dunin në Qytetin e Ndaluar, pas një negocimi të fshehtë, i sugjeron presidentit të zgjedhur të nisë punën për të rindërtuar linjat e komunikimit të prishura gjatë presidencës Trump, përndryshe kriza mund të çojë në konflikt të armatosur. Dr. Kissinger flet për përparësitë e politikës së re të jashtme amerikane, por duke qenë se shpesh konsultohet nga Pekini, i cili e nderon atë si një rimishërim politik të Konfucit, paralajmërimi i tij i drejtohet gjithashtu edhe presidentit kinez, Xi Jinping.

Një katastrofë si Lufta e Parë Botërore

Njohësi i mirë i marrëdhënieve kino-amerikane, Kissnger argumenton se dy superfuqitë po bëjnë diplomaci konfrontuese dhe agresive:

“Nëse nuk gjendet ndonjë bazë për bashkëpunim, rreziku është që bota të kalojë në një katastrofë të krahasueshme me Luftën e Parë Botërore”. Një katastrofë që do të ishte më serioze, sepse teknologjia ka rritur në mënyrë dramatike potencialin shkatërrues të armëve, i shpjegoi ai drejtorit të agjencisë Bloomberg në hapjen e forumit të Bloomberg New Economy. Këshilla për Biden dhe Xi Nixon i sugjeron Bidenit ( dhe Xi) një axhendë. Në pikën e parë një takim me Xi Jinping për të përcaktuar atë që absolutisht duhet të shmanget: konfrontimi ushtarak. “Rreziku tani është që një krizë do të shkojë përtej retorikës dhe do të futet në luftë” dhe vetëm dy udhëheqësit mund të angazhohen me njëri-tjetrin për ta refuzuar këtë rrugëdalje.

“Duhet thënë hapur se çfarëdo ballafaqimi që ata mund të kenë, Shtetet e Bashkuara dhe Kina nuk do të përdorin kurrë konflikt ushtarak.”

Si një pikë e dytë në axhendën e parandalimit të katastrofave, Biden dhe Xi duhet të punësojnë dikë që i besojnë plotësisht për të filluar negociatat. Qëllimi duhet të jetë përcaktimi i asaj që mund të bëhet së bashku. Delegatët duhet të qëndrojnë në kontakt të vazhdueshëm në emër të presidentëve të tyre përkatës. Sugjerimi i Kissinger është që të bashkëpunohet fillimisht në frontin Covid-19, i cili kërcënon të gjithë botën. Gabimet dhe meritat e Trump Sipas Kissinger, taktika agresive e Donald Trump me Pekinin ishte fillimisht e dobishme në “theksimin e shqetësimeve të mëdha të Amerikës në lidhje me çekuilibrin në marrëdhëniet ekonomike”.

Por “metoda konfliktuale e Trump nuk mund të zbatohet pafundësisht”, ndaj duhet një qasje e diferencuar. Pika kryesore, sipas Kissinger, është që udhëheqësit e Shteteve të Bashkuara dhe Kinës duhet të kuptojnë pse të dy kombet i shikojnë të njëjtat çështje në mënyra shumë të ndryshme. Arsyeja është se “Amerikanët kanë pasur një histori suksesi pothuajse të pandërprerë, ata kanë pasur fatin e mirë që të mos kenë nevojë të përballen me rreziqe të menjëhershme në territorin e tyre; kinezët kanë pasur një histori të gjatë të krizave të përsëritura, ata shpesh kanë qenë të rrethuar nga vende që kishin modele që rrezikonin unitetin”.

Corriere.it