Doza të larta të vitaminës D mund të ndihmojnë në pengimin e rritjes së kancerit të avancuar kolorektal në kombinim me kimioterapinë. Një studim i ri tregon se vitamina D mund të ndihmojë progresin e ngadaltë të kancerit të zorrëve.

Një studim klinik i quajtur Sunshine ka zbuluar se doza të mëdha të vitaminës D mund të ngadalësojnë ndjeshëm progresionin e kancerit metastatik kolorektal, transmeton KosovaPress.

Kimmie Ng, drejtoreshë e hulumtimit klinik në Qendrën e Trajtimit të Kancerit Gastrointestinal të Dana-Farber në Boston, thotë se rezultatet e studimit janë premtuese dhe mund të çojnë në mundësi të reja trajtimi në të ardhmen.

Në studim, rezultatet e të cilit u paraqitën në revistën “Jama”, hulumtuesit rekrutuan 139 persona me kancerin kolorektal metastatik dhe i ndanë në dy grupe, duke marrë vitaminë D në dozë të lartë dhe të ulët. Të dy grupet gjithashtu morën kimioterapinë standarde gjatë trajtimit. Hulumtuesit vunë re se progresi i sëmundjes në pjesëmarrësit në grupin me dozë të lartë ndaloi për një mesatare prej rreth 13 muaj, ndërsa ata në grupin me dozë të ulët përjetuan një vonesë në progresion rreth 11 muaj.

Gjithashtu, ata zbuluan se pjesëmarrësit në grupin me dozë të lartë kishin më pak gjasa të përjetonin përparimin e sëmundjes ose vdekjen gjatë një periudhe pasuese 22.9-mujore.

“Rezultatet e studimit tonë sugjerojnë një rezultat të përmirësuar për pacientët, të cilët kanë marrë vitaminën D dhe shpresojmë që të fillojmë një studim më të madh për të konfirmuar këto zbulime emocionuese”, vuri në dukje Charles Fuchs, drejtor i Qendrës së Kancerit Yale në New Haven. Kanceri kolorektal fillon në zorrën e trashë ose në rektum. Shumica e kancerit kolorektal fillon si një rritje, e quajtur një polip, që shfaqet në rreshtimin e zorrës së trashë ose të rektumit, edhe pse jo të gjitha polipet kthehen në kancer.

Kjo sëmundje është diagnoza e tretë më e zakonshme e kancerit në meshkuj dhe femra në SHBA.

Shoqata Amerikane e Kancerit vlerëson se do të ketë më shumë se 100,000 raste të reja të kancerit të zorrës së trashë në vitin 2019.

Shkalla e mbijetesës për këtë lloj kanceri është rritur gjatë dekadave të fundit. Identifikimi dhe heqja pasuese e çdo polipi do të thotë se ata nuk kanë mundësi të kthehen në kancer. /MekuliPress.com/ 
Shpërndaje dhe Pëlqeje MekuliPress