Tregjet aziatike janë të përziera përkundër informacionit gjatë fundjavës të shpërthimit të Koronavirusit i cili tani ka tejkaluar katastrofën SARS në 2003. Europa është në rënie, sikurse edhe SHBA.

Nëse jeni duke pyetur veten se cili është humbësi më i madh nga shpërthimi i Koronavirusit deri më tani; janë lëndët e para, nga nafta e papërpunuar tek bakri. Nëse fabrikat kineze nuk janë në gjendje të jenë absolutisht operacionale këtë javë, ekziston një tjetër problem pasi ekonomistët po llogaritin ndikimin që do të ketë virusi në biznesin botëror dhe mënyrën e zgjerimit jashtë kufijve të Wuhan-it.

Dollari, edhe pse në ulje të moderuar kohët e fundit mbetet ende shumë një strehë konvencionale e mbrojtur. Ka një tendencë të rritet dhe luhatet përgjatë tërë kohës në mënyrë të paparashikueshme. Dhe kjo lëvizje aksiomatike ka rezultuar përgjatë tërë periudhës së shpërthimit të Koronavirusit.

Sipas specialistëve nëse kjo situatë vazhdon dhe përgjatë tremujorit të dytë, më shumë se disa sektorë do të pësojnë rënie dhe, anasjelltas, strehët e mbrojtura konvencionale, dollari, do të qëndrojnë të fortë. Një situatë e tillë do të kishte rezultate gjigande. Një dollar i fuqishëm i bën eksportet më të shtrenjta, çka dëmton si pasojë konkurrencën e firmave amerikane në një vend tjetër.

Shumë kompani të mëdha amerikane të disa sektorëve, së bashku me 3M, Ford Motor Co., Johnson & Johnson dhe Coca-Cola, kanë paralajmëruar të gjithë për “efektet e padëshiruara të lëkundjeve të parave të huaja”.

Frika është se një reagim i qëndrueshëm me dollarin do të ndikojë në të ardhurat e shumëkombësheve në tremujorët e ardhshëm. Shtoni ndërprerjet e zinxhirit, një ngadalësim në Kinë dhe tronditjet e tregtisë globale ndaj dollarit të fortë, dhe ju mund të shihni se si kjo ngjitje mund të përkeqësojë dobësitë më të mëdha në sistemin financiar global. (Fortune)