Mikel Koliqi (Shkodër, 29 shtator 1902 – 28 janar 1997) ka qenë prift, muzikant dhe kardinali i parë shqiptar i Kishës Katolike. Më 1932 themeloI korin e Katedrales të quajtur “Scuola Cantorum”.

Kompozoi dhe realizoi në skenë tri melodrama të Dom Ndre Zadejës.

Kompozoi edhe 30-40 pjesë të ndryshme korale.

Është vëlla i Ernest Koliqit. Më 3 shkurt 1945 arrestohet nga autoritetet komuniste dhe dënohet me dy vjet burgim ngaqë kishte dëgjuar radio të huaja. Arsyeja e vërtetë ka qenë më me gjasë veprimtaria politike e të vëllait, Ernestit, gjatë pushtimit italian.

Më pas u lirua për t’u arrestuar sërish më 1946, i dënuar me 5 vjet burgim. Më pas u lirua dhe arrestua sërish më 1951, kur u dërgua në kampet e punës në Gradishtë, Kuç, Gjazë, Beden, Orman, Savër, Ballsh e Zejmen.

Dënimet e tij të bërë së bashku shumojnë në 21 vjet heqje lirie dhe 21 vjet punë të detyruar. U lirua më 1986 për arsye moshe.

Bashkangjitur gjeni një video që flet më shumë rreth jetës së Koliqit.

https://youtu.be/ptKg4RExJX8