Ndotja mikroplastike e shkaktuar nga mbeturinat e hedhura në det është gjithashtu në ujin e pijshëm, tha Organizata Botërore e Shëndetit në një raport të ri që kërkon më shumë hulumtime mbi efektet e mundshme shëndetësore.

Grimcat e llojit që gjenden gjithnjë e më shumë në fund të oqeanit janë të pranishme në disa furnizime me ujë shtëpiak, sipas një analize të studimeve të fundit.

Por uji i ndotur nga patogjenët që shkaktojnë sëmundje mbetet një burim shumë më i madh i shqetësimit për shëndetin, tha OBSH.

Ndërsa ka pasur shembuj të profilit të lartë të ndotjes plastike që dëmtojnë jetën e egër, OBSH tha që nuk ka studime të mjaftueshme për të ditur nëse prania e kokrrave më të vogla në ujë është e dëmshme për njerëzit.

“Ne urgjentisht duhet të dimë më shumë rreth ndikimit shëndetësor të mikroplastikës, sepse ato janë kudo, përfshirë këtu në ujin tonë të pijshëm,” tha Maria Neira, Drejtore e Shëndetit Publik në OBSH.

“Bazuar në informacionin e kufizuar që kemi, mikroplastikat në ujë të pijshëm nuk duket se paraqesin një rrezik për shëndetin në nivelet aktuale. Por duhet të zbulojmë më shumë. Ne gjithashtu duhet të ndalojmë rritjen e ndotjes plastike në të gjithë botën. ”

Mikroplastikat hyjnë në burimet e ujit të pijshëm nga rrjedhjet sipërfaqësore pas reshjeve të shiut, ujërave të zeza, rrjedhjeve industriale, mbeturinave dhe erës. Shishet plastike dhe kapakët që përdoren në shishe uji gjithashtu mund të jenë burim i mikroplastikës në ujin e pijshëm.

Filtrimi i ujit për sëmundjet infektive dhe mikrobet e tjera gjithashtu do të zgjidhë problemin e mikroplastikës.