Cilat janë rreziqet që lidhen me intimitetin në kohën e koronavirusit? Kjo pyetje mundon më shumë çiftet që nuk bëjnë pjesë në një parti politike dhe nuk aktivizohen as në konkurset botërore të letërsisë dhe federatat e paqes që të japin certifikata mirënjohjeje. Por për këtë flasin ekspertët:

A është Covid-19 seksualisht i transmetueshëm?

Dr. Jessica Justman: Ne nuk po shohim modele që tregojnë transmetimin seksual. Kryesisht përhapet përmes pikave të frymëmarrjes. Dhe prekja e sipërfaqeve të kontaminuara mendohet se është mënyra dytësore e transmetimit.

Dr. Carlos Rodríguez-Díaz: Nuk ka asnjë provë që Covid-19 mund të transmetohet përmes marrëdhënieve vaginale ose anale. Sidoqoftë, puthja është një praktikë shumë e zakonshme gjatë marrëdhënieve seksuale dhe virusi mund të transmetohet përmes pështymës. Prandaj, virusi mund të transmetohet duke u puthur. Ekzistojnë gjithashtu dëshmi të transmetimit oral-fekal të Covid-19 dhe që nënkupton që analingus mund të paraqesë një rrezik për infeksion.

A është mirë të bësh seks?

Dr. Julia Marcus: Për njerëzit që nuk kanë simptoma dhe nuk kanë ndonjë ekspozim të mundshëm kohët e fundit dhe kanë qëndruar pranë shtëpisë, unë mendoj se po. Nëse jetoni me një partner seksual të rregullt dhe nuk keni simptoma ose ekspozim të mundshëm, seksi në të vërtetë mund të jetë një mënyrë me të vërtetë e shkëlqyeshme për t’u argëtuar, për të qëndruar të lidhur dhe për të lehtësuar ankthin gjatë kësaj kohe potenciale stresuese.

Po partnerët e rinj?

Dr. Jessica Justman: Rekomandimi tani është që ne të përpiqemi të qëndrojmë në shtëpi sa më shumë që të mundemi dhe të ndërveprojmë vetëm me njerëzit për gjëra thelbësore, si sende ushqimore. Dhe edhe kur e bëjmë atë, përpiquni të mbani një distancë fizike prej rreth 6ft nga njerëzit e tjerë. Kjo përfundimisht do ta bënte seksin një sfidë.

Dr. Carlos Rodríguez-Díaz: Marrëdhënia seksuale mund të zvogëlohet gjatë javëve të ardhshme, por format e tjera të të shprehurit të erotizmit, siç janë sekuencat, thirrjet video, leximi i erotikës dhe masturbimi do të vazhdojnë të jenë opsione.

Si mund ta mbajë dikush lodra seksi të pastër?

Dr. Carlos Rodríguez-Díaz: Thjesht përdorni sapun dhe ujë.