Çdo mëngjes, miliona njerëz fillojnë ditën e tyre me një filxhan kafe … ose dy ose tre. Pirja e kafesë është bërë një kohë pak e imponuar për njerëzit që të fillojnë rutinën e tyre të mëngjesit, ndoshta të relaksohen pak, ose të bisedojnë në kuzhinën e zyrës. Ka dyqane të tëra të dedikuara për variacionet e kafesë.

Por sa filxhan kafeje janë shumë? Disa thonë se mund ta kuptoni që po e teproni kur keni disa simptoma bazë. Një studim i nëntorit të vitit 2015 nga Circulation ka gjetur kafeja ishte e lidhur me një rrezik të reduktim të rrezikut të vdekjes.

Kjo mund të ndihmojë potencialisht uljen e shanseve tuaja për sëmundje kardiovaskulare, diabet tip 2, sëmundje Parkinson, kancer të mitrës dhe mëlçisë, cirrozë dhe përdhes, sipas disa studimeve të raportuara nga Universiteti i Harvardit. Një studim i Shoqatës Amerikane të Zemrës ka gjetur se konsumimi i kafes,ë kafeinës dhe kaffein, dekafeinato ishte shoqëruar me një rrezik më të ulët të vdekshmërisë.

Kafeeja gjithashtu mund të ndihmojë në parandalimin e dëmtimit të ADN-së tuaj në sajë të cilësive antioksiduese dhe anti-inflamatore të gjetura në të.

Zona e rrezikut të kafesë

Edhe nëse kafja juaj është e shëndetshme, nuk duhet ta ktheni në një zakon gjashtë gota në ditë. Studimet e reja nga Universiteti i Australisë kanë gjetur se ata që pinë gjashtë ose më shumë kafe në ditë mund të rrisin rrezikun e sëmundjeve të zemrës deri në 22 për qind. Studimi shihte konsumin afatgjatë të kafesë dhe sëmundjen kardiovaskulare dhe gjeti se kafeina e tepruar mund të shkaktojë presion të lartë të gjakut, gjë që mund të çojë në sëmundje të zemrës.