Ministria ruse e Mbrojtjes njoftoi se një raketë balistike hipersonike Kinzhal është përdorur në një operacion special në Ukrainë “për të shkatërruar një depo të raketave dhe municioneve të aviacionit të trupave ukrainase në fshatin Delyatyn, në rajonin Ivano-Frankivsk”. Agjencia Ria Novosti, sipas së cilës është hera e parë që raketa të tilla balistike hipersonike përdoren në konfliktin në Ukrainë.

Çfarë është një raketë hipersonike?  Raketat hipersonike janë shumë më të shpejta se ato normale, duke i bërë ato shumë më të vështira për t’u përgjuar nga sistemet e mbrojtjes nga raketat. Koha më e shpejtë e lëshimit do të thotë gjithashtu se është më e vështirë për vendet të bëjnë një sulm parandalues. Këto raketa udhëtojnë 10 herë më shpejt se zëri, kanë një rreze veprimi prej 2000 kilometrash, mund të pajisen me ngarkesa bërthamore, janë jashtëzakonisht të vështira për t’u kapur dhe shumë “të manovrueshme”.