Zyra e prokurorit të gjykatës penale ndërkombëtare (ICC) i është bashkuar një ekipi të mbështetur nga BE që heton krimet në Ukrainë në një veprim të paprecedentë.

Lajmi është bërë i ditur nga shefi i kësaj zyre, Karim Khan.

IÇ është bërë pjesëmarrëse në ekipin e përbashkët hetimor, JIT anëtarët e të cilit janë Lituania, Polonia dhe Ukraina. JIT përfshin bashkëpunimin ndërkombëtar në çështjet penale nën kujdesin e Eurojust, agjencia e Bashkimit Europian për bashkëpunim në drejtësinë penale.

“Siç kam deklaruar që nga marrja e detyrës si prokuror, ushtrimi efektiv i mandatit të zyrës sime kërkon që ne të thellojmë bashkëpunimin dhe bashkëpunimin me të gjithë aktorët përkatës. Situata në Ukrainë, në veçanti, kërkon veprime kolektive për të siguruar provat përkatëse dhe përfundimisht për të siguruar përdorimin efektiv të tyre në procedimet penale. Në njohje të kësaj, zyra ime ndërmerr një hap historik sot për t’iu bashkuar JIT nën kujdesin e Eurojust për herë të parë.

JIT synon të lehtësojë hetimet dhe ndjekjet penale në shtetet përkatëse, si dhe ato që mund të çohen përpara gjykatës penale ndërkombëtare. Nëpërmjet pjesëmarrjes në JIT, zyra ime do të përmirësojë ndjeshëm aftësinë e saj për të aksesuar dhe mbledhur informacione të rëndësishme për hetimet tona të pavarura. Në mënyrë kritike, ne do të jemi në gjendje të kryejmë koordinim dhe bashkëpunim të shpejtë dhe në kohë reale me vendet partnere të JIT”, është shprehur ai, raporton The Guardian.