Studimet kanë gjetur se ekziston një numër i madh njerëzish që ndjehen të ndotur edhe kur ata janë fizikisht të pastër

Shpesh ky është një rezultat i traumës fizike dhe emocionale, thotë Stanley Rachman, profesor në Institutin e Psikiatrisë në Londër. Ai pretendon se kjo “ndotje mendore”, shkaktohet nga ndjenja të tilla si degradim, poshtërim, kritika, lëndim dhe tradhti.

Në një editorial të kohëve të fundit në revistën “Nature”, Rachman thotë: “Burimi i ndotjes nuk është një papastërti e jashtme, si gjaku, por ndërveprimi njerëzor.”

Personi i prekur zhvillon ndjenjat e forta të ndotjes të cilat janë shkaktuar nga kontakti direkt me kundërshtarit apo kontakteve indirekte të tilla si kujtime, imazhe apo përkujtesa të shkeljes. Shpesh, njerëzit janë të gatshëm ose të paaftë për të thënë emrin e kundërshtarit.

Profesor Rachman udhëhoqi një studim të 50 grave të reja që ishin sulmuar seksualisht. Shumica e grave kanë raportuar ndjenja “ndotje” pas sulmit dhe vazhdimisht kanë dashur të lahen që të pastrohen. Një pakicë e konsiderueshme e grave vijuan të ndjehen të papastra për muaj pas kësaj.

“Ky zbulim ka implikime të mëdha dhe të menjëhershme për trajtimin klinik”, – tha Profesor Rachman.  /MekuliPress.com/ 
Shpërndaje dhe Pëlqeje MekuliPress