Të gjitha emocionet nuk janë të njëjta dhe nuk gjejnë të njëjtën shkallë pranimi në shoqërinë tonë.

Trishtimi, megjithatë, kategorizohet si një emocion negativ, një emocion që duhet të jetë i fshehur dhe që duhet të na vijë edhe turp madje.

Shprehjet e trishtimit, me supet ulur, sytë e trishtë dhe lotët, konsiderohen shenja të dobësisë dhe pasigurisë.

Një shoqëri që gjithnjë kërkon të jetë e lumtur dhe e gëzuar, e gatshme për të “ngrënë” botën, është thjesht shumë e padrejtë. Për shkak se nuk jetojmë në këtë mënyrë, shpesh trishtohemi.

Stigmatizimi i trishtimit shërben vetëm për të na bërë të ndihemi më keq, me qëllim që ne mund të mendojmë se nuk jemi mjaft të fortë për t’u përballur me problemet, pa u copëtuar.

Pse njerëzit që qajnë janë më të ekuilibruar emocionalisht?

1. Mos i shtypni emocionet tuaja
Nuk ka arsye për të fshehur pikëllimin. Vetëm njerëzit me vetëbesim, me një inteligjencë të madhe emocionale, janë në gjendje të njohin emocionet e tyre dhe t’i shprehin ato, edhe nëse konsiderohen “negative”.

Duhet shumë guxim për të notuar kundër rrymës dhe për të shprehur se kush je me të vërtetë ose si ndihesh në këto momente.

Në fakt, filozofi Seneca thoshte se “nuk ka asnjë arsye më të madhe për të qarë, se sa të mos jesh në gjendje të qash”.

Ruajtja e mendjeftohtësisë dhe shtypja e emocioneve ka një kosto të lartë, jo vetëm për shëndetin tonë psikologjik dhe fizik.

Studime të shumta kanë lidhur shtypjen emocionale me një rrezik në rritje të zhvillimit të sëmundjeve të tilla si astma, hipertensioni dhe sëmundjet e zemrës.

2. Përdori lotët për të ndryshuar këndvështrim
Lotët nuk janë vetëm uji që pastron shpirtin, por gjithashtu na pastrojmë sytë, për të na lejuar ta shohim situatën nga një këndvështrim tjetër.

Lotët na forcojnë dhe na lejojnë të rritemi.

Ndërsa poeti uruguaian Sara de Ibáñez njëherë ka thënë: “Unë do të qaj pa nxitim, unë do të qaj derisa të harroj lotët e mi dhe të buzëqesh”.

Në fakt, 70% e njerëzve mendojnë se e qara është ngushëlluese.

Dhe kjo e qarë na lejon të shohim situatën nga një perspektivë më pozitive. Kur kemi mbaruar së qari, mendja jonë është më e qartë dhe në pak minuta ne do të jemi në gjendje të analizojmë situatën nga perspektiva tjetër.

Kjo është për shkak se emocionet tona janë të ekuilibruara tashmë dhe mendja jonë racionale është e gatshme të veprojë.

3. Dijeni se e qara është terapeutike:
E qara stimulon çlirimin e endorfinës në trurin tonë, që na ndihmon për të lehtësuar dhimbjen dhe gjithashtu për të promovuar një gjendje relaksimi dhe paqeje. Kjo është arsyeja pse pasi qajmë, ne ndjehemi shumë më mirë dhe të relaksuar.

Në të vërtetë, është zbuluar se nuk është e përshtatshme të ndalosh qarjen, por duhet lënë, sepse faza e parë ka vetëm një efekt aktivizimi, por faza e dytë ka një efekt qetësues që redukton shpeshtësinë e rrahjeve të zemrës dhe frymëmarrjes, duke siguruar një gjendje relaksimi.

Ndonjëherë, të qash është më e dobishme se sa të qeshësh.

Një studim i Universitetit të Floridës ka zbuluar se e qara është thellësisht terapeutike, sidomos kur ajo bashkohet me një “ilaç relacional”, që është kur njerëzit e tjerë afrohen dhe na japin ngushëllim.

Ata gjithashtu kuptuan se thirrja e trishtimit, ajo që është e destinuar të krijojë lidhje të reja pas një humbjeje, ka një fuqi katartike.

4. Mos iu nënshtroni pritshmërive shoqërore
Njerëzit të cilët nuk kanë frikë të qajnë ndjehen shumë më të lirë, janë në gjendje të shprehin veten e tyre pa u nxitur nga konventat shoqërore.

Këta njerëz nuk kanë frikë të zhgënjejnë të tjerët ose të tregojnë “dobësinë” e tyre të dyshuar, sepse e dinë se në të vërtetë, të qash nuk do të thotë asgjë nga këto.

Njerëzit që qajnë janë më të sinqertë dhe nuk duan të dijnë për pritshmëritë sociale.

Kjo vetëdije i çon ata të jenë më të lirë dhe të bëjnë një jetë sipas rregullave të tyre.

Këta njerëz janë “aktivistë” të vërtetë që luftojnë për një shoqëri më të shëndetshme, ku njerëzit nuk janë të detyruar të fshehin ndjenjat e tyre.

5. Të lidhesh emocionalisht, përmes lotëve
E qara është një nga shprehjet më intime të ndjenjave tona.

Kur qajmë para dikujt, është sikur po e zhveshim shpirtin tonë.

Për këtë arsye, lotët ndihmojnë për të krijuar një lidhje shumë të veçantë, është sikur të kemi lidhje të drejtpërdrejtë me vetveten tonë më të thellë.

Kur një person tjetër “e pranon” këtë trishtim, pa u përpjekur të shpëtojë nga ai ose të mbështesë me fjalë të rreme inkurajimi, thjesht na mbështet dhe është në anën tonë, duke krijuar një lidhje unike.

Në fakt, një nga funksionet e lotëve është pikërisht ai i kërkimit të ndihmës, madje edhe indirekt, duke treguar pafuqinë tonë, në mënyrë që të tjerët të mund të na afrohen dhe na ngushëllojnë.

Prandaj, e qara dhe trishtimi nuk duhet të perceptohen si një shenjë dobësie, por si shenjë e forcës dhe vetëdijes së brendshme. Ne nuk qajmë sepse jemi të dobët ose të paaftë, por sepse jemi gjallë dhe nuk na vjen turp të shprehim atë që ndiejmë. – Shpërndaje dhe Pëlqeje gazetën MekuliPress